Начало » Свещените тъмни дънки

Свещените тъмни дънки

Сигурно си чувал за принципа на Парето – 20% от усилията дават 80% от резултата. 20% от известните личности окупират 80% от вниманието. 20% от времето в офиса ни носи 80% от свършената работа. Демек някои действия / хора / ситуации са по-важни от останалите.

Същото е и с мъжкия гардероб. Любимите 20% от дрехите си ги носим в 80% от случаите. Тези дрехи заслужават да им обърнем особено внимание. Ако ги подберем добре, ни гарантират, че ще изглеждаме страхотно без усилия в 4 от 5 ситуации.

Може би най-важната от тези мъжки дрехи са тъмните дънки. Сериозно – ако след купона „мистериозно“ всичките ти панталони са изчезнали и имаш пари само за един нов чифт, вземи си тъмни тънки. После си намери нови приятели.

Защо дънки: Защото са красиви, удобни и мега универсални. И практически не се цапат (не казвай на никого:)

Защо тъмни: Защото можеш да ги комбинираш с всичко, буквално имаш стотици варианти. И по-важното – можеш да ги носиш и официално, и небрежно.

КАК ДА ИЗБЕРЕШ ПЕРФЕКТНИТЕ ДЪНКИ

ФИТ: Основните варианти на кройката са Regular (съвсем прави), Straight (леко вталени от коляното надолу) и Slim / Skinny (вталени). За моя вкус и структура Straight е перфектният избор. Ако едва сега започваш да обръщаш внимание на облеклото си, заложи на Straight или Regular и няма да сбъркаш. С Relaxed Fit (по-свободните) си на кантар, Loose Fit (широките) са табу за един стилен мъж.

_1 fit

ТАЛИЯ: Тук имаш избор между High / Regular / Low Rise, т.е. колко ниско падат дънките. Аз отново залагам на класиката с Regular Rise. Low Rise не са за всеки, а и често разкриват повече, отколкото един джентълмен може да си позволи. High Rise ги оставяме на Джон Траволта.

_2 rise

РАЗМЕР: Едни дънки са ти по мярка в кръста, ако можеш свободно да пъхнеш два пръста между себе си и тях. Три пръста е ОК, повече от това = твърде широки. Като дължина, трябва да стигат малко под глезените ти. Нормално е да правят две-три гънки, иначе вероятно са ти къси. Правилото е да не откриват крака ти над чорапите, когато си седнал. Ето как изглежда перфектната дължина:

_4 length

Ако са ти дълги, занеси ги на шивач, ще ти струва около 10 лв да ги скъсят. Само ги помоли да запазят оригиналния шев!

КОМФОРТ:  Един от най-важните аспекти. Добрите дънки не трябва да ти стягат, особено около важните места. Обуй ги и ги разтъпчи хубаво наоколо. Клекни 1-2 пъти, за да провериш дали не са твърде тесни. Ако се колебаеш дали са ти удобни, по-добре не рискувай. Това не значи да правиш компромис с широки дънки, които са удобни, но не ти стоят добре – просто може да се наложи да пробваш 10 чифта, преди да откриеш точните.

ЦВЯТ: Ясно е, че истинските дънки са сини. Колкото по-тъмно сини са, толкова по-универсални. Износеният вид им придава мъжественост, но ги прави по-неподходящи за по-официалните поводи. Ако ги харесваш „стресирани”, по-добре избери намачкани, отколкото скъсани. Избягвай дупки около коленете, защото шансът да ги доразкъсаш при обуване е стабилен.

В един идеален свят всеки от нас има 2 чифта такива дънки – едни по-тъмни и класически и едни малко по-светли и леко износени. Без съмнение, това са двата най-универсални цвята:

_ end colorЦЕНА:  В зависимост от сезона и намаленията, едни добри дънки струват между 60 и 150 лв. Като знам на какви маржове работят модните марки, умишлено не давам повече. И на 60 лв са на печалба, да не ги мислим.

МАРКА: Аз се кефя на Levi’s, Esprit, Hollister, Abercrombie & Fitch, Timeout, Tom Taylor, Lucky Brand. Всяка марка обаче си има тип структура, за която шие и трябва да намериш своята.

Ето и малко комбинации. Първо по-небрежно:

_5 dressed down

Ето и някои по-официални варианти:

_6 dressed up

А за накрая, едно полезно видео по темата: https://www.youtube.com/watch?v=OyHfRTiV180

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *