Начало » За благодарността и перфектната усмивка

За благодарността и перфектната усмивка

Усмивката е важно нещо. Тя предизвиква доверие, на което се градят всички човешки взаимоотношения. Сексът и той е човешко взаимоотношение, и той на доверие се гради. Освен това усмивката може да те измъкне от много каши, включително когато пуснеш цялото пране заедно на 60 градуса.

Щеш, не щеш, ти се налага да я ползваш. Аз дълги години не можех – нито харесвах усмивката си, нито виждах с какво помага. Но в последно време започнах да загрявам логиката и да се старая повече и ми е интересно какво мислиш:

КАК ДА ИМАШ ПО-ХУБАВА УСМИВКА

Първият измерител на усмивката е качественият. Моите зъби не са много прави и не са супер бели, затова и не съм особен проповедник на денталната естетика като професия. Но съм голям проповедник на добрата устна хигиена и мисля, че много мъже я подценяваме. Всички си мием зъбите, но много от нас не ги мием правилно. Знаеш ли, че храната между зъбите започва да гние след 12-тия час? Ако не я чистиш с конец всяка вечер, не ти мърдат някой кариес съвсем скоро. Аз примерно знам, че не ме бива много и постоянно сменям четките в търсене на някоя, която да чисти по-добре плаката.

С устната хигиена е свързано едно от най-интересните ми предизвикателства в последно време. Скоро не бях сменял начина, по който си мия зъбите, но получих любезно напомняне:

– Помисли отново.

Поздрави,
Philips Sonicare

Добре че съм блогър, та да ми искат мнението по разни въпроси, включително за техника. От Philips не знаят само колко съм индианец аз. Но реших, че ще пробвам новата им звукова DiamondClean Smart, защото ми беше колко точно съм индианец. А и изглежда като извадена от Blade Runner 2.

Бях чувал доста за нея:

 • Че ти сигнализира кога е време да смениш страната и когато натискаш много
 • Че ти напомня да смениш четкащата глава, когато се износи
 • Че има различни глави според проблемите, с които се бориш (възпалени венци, плака, петна по емайла)
 • Че изглежда като малкия меч за харакири на самурай-робот

Само как мие не знаех. Брат, мие… Странно е първите 1-2 пъти, докато свикнеш, защото прави повече пяна, но няма база за сравнение. Сигурно има и добри „аналогови“ четки, но аз не съм усещал зъбите си толкова чисти. Това чудо вибрира с 6734753498 оборота в минута и буквално „завихря“ пастата. Досега съм бягал от електрическите четки, защото повечето оголват венците, но DiamondClean Smart нямаше нужда почти да ги допирам до зъбите си – работи и с едва доловим допир.

Споменах ли за приложението? Човече, нараво е безумно… Четката ти е вързана с блутуут за безплатно приложение на Philips Sonicare на смартфона, което ти показва в реално време как да миеш зъбите си правилно, как се справяш и кои зони все още не си почистил. Дори ти обръща внимание, ако му отбележиш кои зони са ти по-проблемни.

Много съм доволен и от четката, и от себе си. Спирам да си мъча венците, вече съм по-малко индианец и се оттървах от плаката. Продължаваме напред :)

ЗАЩО ДА СЕ УСМИХВАШ ПО-ЧЕСТО

Стигаме и до количествения измерител. За да се усмихваш, първо трябва да има за какво. Моят трик е да съм благодарен. Благодарността ти дава за какво да се усмихваш.

Благодарността НЕ е реакция на хубавите неща, които ти се случват – тя е ИЗБОР да забелязваш активно хубавите неща за сметка на лошите. Те и лошите са си там, просто ти избираш да се фокусираш върху хубавите. Това с две ръце е навикът, който най-много е променил живота ми.

Ако се смяташ за позитивен, но животът ти е пълен с проблеми и несправедливости, ще те разочаровам. Причината да виждаш проблеми, вместо предизвикателства, е несъзнателният избор да се фокусираш върху проблемите.

Добрата новина е, че една проста благодарност е точната противоположност – тя е съзнателният избор да си позитивен. Аз я правя структурирано – за 2 минути, всяка вечер преди лягане. Припомням си поне 3 хубави неща, които са ми се случили днес и се опитвам да си ги спомня в детайли, все едно ги преживявам отново. Ако ти помага, можеш да си ги записваш – така веднъж месечно можеш да си припомниш колко много хубави неща са ти се случили. Но и без записването, ефектът остава. Дори денят ми да е бил ужасен, мога да съм благодарен, че е свършил. Или за това, че някой ми се е усмихнал, задето съм му направил път в задръстването. Не е нужно трите неща да са големи победи.

Защо благодарност? Благодарността = серотонин = щастие. Насочвайки вниманието си към хубавите неща от деня, придизвикваш прилив на серотонин в кръвта си. Което пък те прави щастлив – доказано, химически. Серотонинът балансира мозъка ти като неутрализира кортизола (хормона на страха, тревожността и стреса), който постоянно ти праща сигнали, че си в опасност и те кара да виждаш проблеми навсякъде.
Благодарността е избор, не е реакция. Пробвай я за 2 минути тази вечер преди лягане. Вече имаш повод да се усмихваш :)

Обобщение: УСМИВКАТА ТИ Е ВАЖНА.

1) Добра устна хигиена. Експериментирай, докато намериш перфектната четка – да чисти плаката и да пази венците. И ползвай конец!
2) 2 минути благодарност всяка вечер. Веднъж като стане навик, си нов човек.
3) Спечели и ти новата Philips Sonicare DiamondClean Smart. Ослушвай се за поста с правилата на играта съвсем скоро!

СПЕЧЕЛИ И ТИ НОВАТА DIAMONDCLEAN SMART!

И накрая най-важното: Играта!! Един от вас ще има възможност да спечели същата космическа звукова Philips Sonicare DiamondClean Smart още следващата седмица. Играта ще е предизвикателна, но те уверявам, че си заслужава :)

 * Четката е предоставена от Philips, за да споделя мнението си, но всички впечатления са мои и напълно безпристрастни. И добре, че са те, за да си поговорим повече за усмивката и какво ни прави щастливи :)

3 comments

 1. GeorgiDMoskov says:

  Здравей, Интересно ми дали би дал 500 лв. за четка, защото аз сериозно се замислям. От няколко месеца се чудя каква електрическа четка да си взема, но този ми е извън бюджета. Но ако е толко яка бих помислил отново.

  • J.
   J. says:

   Здрасти, Жоре!

   Преди да я пробвам нямаше да дам 500 лв за четка, признавам. Но сега като знам колко добре почистени си чувствам зъбите, ми се промениха възгледите. Разбира се, глезотия си е – по-важно ми е да имам добър лаптоп и читав смартфон. Но от глезотиите, за които си даваме парите, е от доста добрите инвестиции:)

   Иначе чувал съм добри отзиви и за предишния модел на същата четка Philips Sonicare, който е и по-евтин. Със сигурност стандартните електрически четки като Oral-B не ги препоръчвам, защото отдръпват венците от зъбите.

   P.S. Утре пускаме обещаната игра на сайта. Ако имаш късмет, може изобщо да не се налага да я купуваш:)) А и предизвикателстовто е готино!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *