Начало » За мъжкия костюм и цветовете

За мъжкия костюм и цветовете

Ако си мъж има немалък шанс да притежаваш само един костюм (от бала) и той да е в някакъв непонятен цвят или размер. Обикновено го осъзнаваш, след като те поканят на сватба.

Мъжете имаме нужда от поне един добър костюм, често по няколко. Но костюмите са скъпи. Затова трябва да знаем, че като даваме повече пари, ще го носим максимално често. Идеалният костюм става и за работа, и за бар, и за сватби / кръщенета.  Въпросът е кое е най-важното за един костюм. Аз степенувам нещата в този ред:

 1. Универсалност на цвета
 2. Материя
 3. Размер и кройка
 4. Дизайн

Днес ще обърнем внимание на цвета, от който най-много зависи доколко е универсален костюма. Ще те учуди къде се класира всеобщият фаворит черният в топ 5. Ето някои насоки какъв цвят костюм да избереш, когато ти се наложи да си купуваш:

 1. МНОГО ТЪМНОСИН (NAVY BLUE)

_pic 1 navy

Номер 1 по универсалност. Отива на всякакъв тен на кожата, върви с всичко по-светло и вкарва малко свежест. Става и за среща с премиера, и за в офиса. Можеш да носиш сакото и с дънки и пак си вафла-трепач.

 1. ГРАФИТЕНО СИВ

_pic 2 charcoal

Перфектна алтернатива на тъмносиният. Супер стилен и универсален, но една идея по-сериозен. Идеален за млад мъж, ако искаш да изглежда по-зрял и сериозен. Става и за работа, и за особено официални събития, без да е скучен.

 1. ТЪМНОСИВ

_pic 3 mid grey

Леко по-неформален от графитения, но все пак доста делови и стилен. Идеален, ако се налага често да ходиш официален и ти трябват няколко костюма за разнообразие.

 1. СВЕТЛОСИВ

_pic 4 light grey

Идеален за по-неформални (business-casual) събития и всекидневна употреба. Раздвижва много външния ти вид и привлича окото. Страшен за излизане вечер, ако искаш хем да си стилен, хем небрежен.

 1. ЧЕРЕН

_pic 5 black

Не толкова универсален, колкото ми се искаше по времето, когато единственият ми костюм беше черен. По-труден за съчетаване заради наситения си контрастиращ цвят. Подходящ за много официални случаи като приеми и погребения. Не стои толкова добре на по-бледа кожа.

Това са моите и на www.realmenrealstyle.com фаворити. Ако единственият ти костюм е малко по-светло син от #1 или пък друг тъмен цвят, няма страшно. Пак ще изглеждаш чудесно в него, просто няма да ти върши работа по строго делови или по-тъжни поводи. Ако пък е лилав или бял, сложи си bookmark на този пост, защото рано или късно някой приятел ще се зажени.

P.S. Сигурно ти е направило впечатление, че костюмите на снимките са вталени на някои ключови места и не е случайно. Тук можеш да прочетеш за размера и кройката, които са жизненоважни, за да изглеждаш убийствено в костюма.

J.

4 comments

 1. Mr. RS says:

  Учуден съм, че по-светло сините костюми не са в топ. Говоря за тези, които наподобяват турско синьо.

  ПП – много интересен блог!

  • J.
   J. says:

   Благодаря ти, радвам се, че ти харесва! Много уместен коментар. По-светло сините ги няма единствено от съображения за универсалност. При тъжен повод или на строго делово събитие стоят малко дръзко, което може да се възприеме зле. P.S. любимото ми сако е синьо:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *