Начало » Българската мода превзема Париж и Милано

Българската мода превзема Париж и Милано

Както сигурно си забелязал, голям поддръжник съм на българския бизнес, българската мода и изобщо на модното предприемачество у нас. J.Griffin Accessories не са просто начин да изкарам едни пари. Това е моя малък принос към мъжкият стил и самочувствие и към родния бизнес.

Не знам дали си си давал сметка, но България е родно място на някои уникални (някои дори в световен мащаб) модни и лайфстайл брандове:

  • MINOAR: чиито модели се продават в Париж и Ню Йорк и дефилират на седмиците на модата в някои от най-големите модни столици.
  • DEMOBAZA: които не смогват с производството, за да заситят търсенето за разпознаваемите си дрехи тип Assassin’s Creed (a.k.a. „апокалипсис-ей-с’я“) при то

  • BRADABRAT: които продават своите масла за брада по tattoo салони и магазини из Великобритания и Скандинавските държави.

ИМА ЛИ БЪДЕЩЕ МОДАТА У НАС?

И още как. Освен споменатите горе, има още десетки малки и големи брандове, които имат потенциала да станат световно-признати и да създадат работни места за много работливи българи.

Искам постепенно да те запозная един по един с тези брандове (малки и големи). Да ти разкажа за това как са стартирали, как са пробили и какви трудности са преодолели. Дано така вдъхновя теб да опиташ сам какво е да създадеш собствена марка или дори да станеш моден предприемач. Да имаш свободата сам да определяш правилата в живота си, като същевременно носиш признание на семейството и страната си.

Аз подкрепям ВСЕКИ роден бранд на общото основание, че е български, че развива бизнес средата у нас и че създава нови работни места. А най-много подкрепям тези, които са отворени да споделят. Да разкажаш какво знаят, да си партнират и да правят колаборации помежду си, да похвалят конкурентите си когато са си свършили добре работата. Такива брандове знаят, че на колкото по-високо ниво са модата и бизнесът у нас, толкова по-високо и подплатено ще е самочувствието на българския мъж. Амин.

ПОВОДЪТ ЗА ТАЗИ СТАТИЯ

Един от тези страхотни български брандове се казва DESIZO MONNI. Възможно е да не знаеш, но хората зад Deziso Monni шият в модерни фабрики в Плевен някои от най-сложните и луксозни костюми на огромните световни мъжки марки: Armani, Ermenegildo Zegna, Hugo Boss. Т.е. у нас се шият костюми, които по-късно звездите носят на червения килим на Оскарите, по срещи на ООН и Г-20. Това само по себе си е повод за гордост.

Миналата седмица Desizo Monni откриха първия си луксозен бутиков магазин в италиански стил в София и с това ме накараха да се гордея, че от България излизат такива марки. Дори не всеки техен модел да е по вкуса ми, не мога да не уважавам това, което правят.

Не само, че бутикът изглежда като изваден от филм с Пиърс Броснан, ами негов архитект е Клаудио Пирони – човекът, който стои зад дизайна на магазините на Philipp Plein. Амбициите на плевенската марка са техни модни бутици като новооткрития в Paradise Mall скоро да отворят врати по скъпарските улици в Париж и Милано, влизайки в директна битка с най-големите марки в бранша, за които доскоро само са шили.

Само мога да се радвам, че у нас има все повече бизнеси, които се осмеляват да мечтаят за нещо подобно. Доскоро просто си кротувахме и се чудехме „как ще ги стигнем“ тия или ония.

Българите имаме знания и традиции в модата, страхотни фотографи, уникални графични дизайнери и доста добър английски език.

И заедно сме много по-силни. Ако си помагаме и се вдъхновяваме един друг, много родни брандове ще излязат с гръм и трясък и по чуждите пазари. Доста по-добре от това да се мъчат да вържат месеца или да фалират, както се случи с готина родна марка като Capasca.

Дания има големи марки, с които е прочута по цял свят: Lego, Tuborg, Carlsberg. Швеция също: H&M, ИКЕА, Volvo. Викам и ние да покажем от какво тесто сме направени.

Дали първият световен български бранд ще е Desizo Monni, ще видим. Със сигурност им стискаме палци. Но който и да е първият, важно е да не е последният. Достатъчно е един да постави началото, за да отвори вратите и за други такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *