Начало » Принципи: Цветови комбинации

Принципи: Цветови комбинации

Добре – бях открил, че оптималният брой цветове в облеклото ми е тамън към 3 бр, но не знаех кои цветове с кои да комбинирам. Знаех само, че някои цветове си отиват много, а други хич. Но може ли един мъж, който не различава Елтън Джон от кралицата, камо ли цвят сьомга от праскова, да съчетава успешно цветовете? Според мен, да.

С четене стигнах до няколко полезни зависимости, които ми помагат и до днес. А те важат с пълна сила и извън модата (в дизайн, фотография, обзавеждане и т.н.)

Най-общо, цветовете се делят на топли, студени и неутрални:

цветове

Студените цветове си отиват най-много с други студени. Топлите с други топли. Неутралните отиват на всичко.

Контрастът също е важен, той те прави забележим. Светлото и тъмното контрастират, както и неутралните цветове спрямо ярките. Можеш да вкараш контраст и на нива – тъмно горнище, по-светъл панталон, тъмни обувки или обратното.

Колкото по-ярък е един цвят, толкова по-голям шанс да се бие с останалите. Освен, ако останалите не са неутрални :) Така стигаме до първата комбинация:

1. ЕДИН ЯРЪК + НЯКОЛКО НЕУТРАЛНИ

За мен това е най-желязното съчетание – привлича окото, а шансът човек да го обърка граничи с невъзможното. Взимаш един ярък панталон / пуловер / тениска / сако, а всичко останало е сиво, бяло, черно. Можеш да ползваш и много светло/много тъмно синьо или тъмно кафяво за неутрални. Хем си вкарал цвят, хем не изглеждаш като Елтън Джон (или кралицата):

_8

_9

Един трик – светло сивото е уникален цвят за комбинация – върви и с тъмни, и със светли, и с пастелни цветове. Доброто сиво сако примерно е хипер-универсално.

2. СЪСЕДНИ ЦВЕТОВЕ

Които два или три съседни цвята от колелото по-горе да хванеш, си пасват перфектно. Аналогичните цветове имат нюанс на съседните в себе си и затова си отиват. Най-добре стоят ако не са твърде ярки, а малко по-светли. Ако се спреш само на два съседни, можеш да добавиш един неутрален за разкош – примерно сиво или бяло.

_1_2

3. ДВА/ТРИ НЮАНСА НА ЕДИН ЦВЯТ

Ако комбинираш няколко нюанса от един и същ цвят, ще изглеждаш много балансирано и стилно. Три вида синьо например и гарантирано си намерил баланса.

_3

Има и негатив – тази комбинация е монохромна, демек малко по-скучна. Аз лично предпочитам да разнообразя с някой неутрален цвят, примерно светло сиво или бяло, както пича отгоре е направил с яката и кецовете.

Само нюанси на един неутрален цвят също вършат работа:

_4

Ако пък ти стои скучно, вкарай някой ярък аксесоар и си яко фешън:

_tshirt & blazer 2

4. ПРОТИВОПОЛОЖНИ ЦВЕТОВЕ

Колкото по-далече са два цвята на колелото, толкова повече си контрастират. Това не е задължително нещо хубаво, защото има риск да пресолиш манджата. Но ако човек е по-смел и иска да направи впечатление, това е добър начин. Черното и бялото например са пълни противоположности и седят страхотно заедно. Много от най-добрите лога в дизайна ползват противоположни цветове, за да се откроят (сети се за LA Lakers или Fedex). Ето един пример:

_6

Когато не искам да прекалявам, ползвам по-измити и светли нюанси като оранжевото горе. А най-безопасно е ако единият цвят е само акцент на фона на другия.

Можеш да комбинираш един цвят с всеки от трите му отсрещни на колелото. Само трябва да внимаваш за хармонията, тъй като смесваш топли и студени нюанси:

_7

Това е засега, дано си се заредил с идеи за облеклото си.)

J.

2 comments

    • J. says:

      Благодаря, Пламо! Мина време, откакто я написах, но съм много доволен, че продължава да е полезна :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *