Начало » Как да се обличаш като италианец

Как да се обличаш като италианец

Каквото и да си говорим, едва ли има по-стилни мъже от италианците. И изобщо страна, в която мъжката мода да е на по-голяма почит от Италия. И то не по онзи натрапчив и позьорски начин, който те кара да потупаш човека по гърба. Със стол.

Братята италианци излъчват едно неподражаемо достойнство и самочувствие, че знаят какво да облекат и как да го носят. They’re sexy and they know it. Имат отношение към детайла, материите и дизайна, което не можеш да подправиш.

Не можеш да го подправиш, но можеш да се научиш на него и така поне да се доближиш до тяхната елегантност. Това ще се опитаме да направим днес с една кратка дисекция на най-характерното в италианския стил. Както самочувствието и отношението правят едно облекло забележимо, така и доброто облекло носи самочувствие и различно отношение (към света и към себе си).

Да видим кои са онези неща, които мъжкият стил дължи до голяма степен на италианците:

1. ОФИЦИАЛНОТО ОБЛЕКЛО, БЕЗ ПОВОД

Поводът е, че си италианец. Стига ти.

Хората слагат костюм по-често за един месец, отколкото ние с теб, откакто сме се дипломирали. Ей така, за да се чувстват готини. Няма какво да се лъжем – усещането да си изтупан от главата до петите качва акциите ти на друго ниво (щом веднъж свикнеш, разбира се). Усещал си го нали? Облечен си като за ключовата сцена с обира в холивудски блокбъстър. Ако влезе Амбър Хърд, от ръцете му я взимаш на Джони Деп.

Всеки може да сложи костюм на сватба. Малко мъже обаче се обличат по-класно на работа / вечеря / среща / излизане с приятели. Дори няма нужда да си пълен костюмар. По нашите ширини, където всички ходят по дънки и тениска, дори едно спортно сако те прави различен.

j.griffin italians suits

2. ЛЕКИТЕ МАТЕРИИ

И като казахме костюми, да не решиш, че италианските мъже се носят наляво-надясно като на погребение. Вратовръзки рядко ще видиш по улиците, на тяхно място ще откриеш очила или просто готина, светла, леко разкопчана риза.

В Италия можеш да видиш повече светли, ленени и памучни костюми на глава от населението, отколкото джипове по инвалидните места в София.

Светлите цветове правят официалните дрехи по-небрежни. В съчетание с навитите ръкави или голите глезени, които италианците обичат да показват, изглеждат баш „casual“, дори и с костюм

j.griffin italians linen

3. ДЪЛЖИНАТА НА ПАНТАЛОНИТЕ

Стигаме до панталоните.

Първо, материите. Няма много места, където ще откриеш качество като италианското. Не случайно някои от най-прочутите ателиета в света се помещават в Милано и Флоренция.

Второ, кройката. В Италия знаят най-добре, че многото дрехи не правят добрия гардероб. Напротив, трябват ти по-малко дрехи, но всяка от тях да ти стои като шита за теб. Първото място, на което си проличава дали е така, е дължината на панталоните.

Италианците често ги носят малко по-къси, като на снимката долу. Точно колкото да докосват горния ръб на обувките. В комбинация с едни добри кожени монкове например, стоят трепач.

j.griffin italians shivering break

4. ЦАРЕ НА АКСЕСОАРИТЕ

Както казват в модната библия GQ, дрехите са платното ти – аксесоарите са боите. Елегантният часовник, стилната кожена гривна, шалът, готиният колан, някой дискретен медальон, интересните чорапи. Няма по-добри в правилната им комбинация и дозиране от колегите в Италия. Те са от малкото, които успяват да носят по няколко гривни, без това да натежава на стила им.

За типовете гривни сме говорили и преди, но може би не знаеш, че в България се правят ръчно едни от най-добрите мъжки гривни в света. Казвам го от опит, защото от 15 години търся добри мъжки гривни при всяко пътуване. Доскоро у нас нямаше къде да намериш добра мъжка гривна, но с подкрепата на много момчета като теб, това се промени. Вече не е нужно да даваш 150 лв за гривна на Diesel, когато има местен български бранд като J.Griffin Accessories.

j.griffin italians bracelets

5. ПО-МАЛКО ЦВЕТОВЕ НА ЕДНО МЯСТО

Като имаш предвид колко е известна с модата си Италия, логично е да предположиш, че мъжете там носят ярки цветове, за да се забелязват.

Всъщност, обикновено е обратното. Италианците са едни от първите, които започнаха да изпробват по-монохромни комбинации. Разбирай, няколко нюанса на един цвят, обикновено по-светли. Плюс/минус още някой по-светъл цвят, за да не стои скучно.

Не е най-добрата комбинация, ако работиш като нотариус, но е чудна за бизнес обяд, среща с мадамата вечер или ако сам си си шеф, но искаш да си по-стилно облечен.

j.griffin italians monochromes

Дано тези идеи те вдъхновят да изпробваш нещо ново. И давай смело – в Италия вече е лято и ще е така до октомври, но нашето е по-кратко, затова трябва да го използваме максимално.

….

6. БОНУС ОТ ЕКСПЕРТ: ОФИЦИАЛНО ОБЛЕКЛО С НЕБРЕЖНИ ОБУВКИ

Този бонус идва след прякото включване от специалния кореспондент на J.Griffin и добър мой приятел Краси Митрев, който със сигурност разбира от италиански стил повече от мен. Както Краси вметна на място, италианците са царе на това да съчетаят официално облекло, вкл. костюм и вратовръзка с небрежни обувки (обикновено кецове).

Неговият фаворит е тъмен костюм с червени кецове Converse, което определено ми се ще да видя. Google Images мълчи по  темата, което е добър сигнал, че с подобен аутфит ще се открояваш и от дистанция.

Анди Уорхол също бил известен с това, че е ходил на на най-официалните събития със смокинг и кецове. Вече знаем откъде го е взел. Пък и на поканата пишело „смокингът задължителен“, нищо не се казвало за обувките : )

Ето още няколко чудни комбинации на костюм с кецове:

3 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *