Начало » Време е да разкараш „парти ризата“

Време е да разкараш „парти ризата“

Има един културен феномен, типичен не само за българската мода. Всъщност, далеч не сме го измислили ние, но със сигурност добре сме го усвоили. Бас държа, че си попадал на това съмнително зрелище.

Влизаш в дискотеката, а в дъното, на най-голямото сепаре (запазено 3 седмици по-рано от най-хиперактивния в компанията) седят, или по-скоро лежат, 7-8 момчета, от клонинг нагоре. Майка му да дойде на някой от тях, не може да си го познае, един шамар да му удари.

За феерията от Диор-и, Версаче-та и одеколони, която се носи още на влизане, няма да споменаваме. Защото външният им вид е дори по-впечатляваш:

 1. Прическата (или пресен първи номер)
 2. Вталените дънки (да подчертаят цялата тая безпределна мъжественост)
 3. И за финал – най-крещящата комбинация от късно-османско перде и риза. Пиян абитуриент да я види, ще изтрезнее.

Ама риза ли е, да го опишеш…

Цветовете: То не е лилаво, не е златно, не е бордо + сигнално зелено + кремаво на райета.

Материята: Задължително достатъчно лъскава да докара епилептичен пристъп поне на двама души в заведението.

Закопчаване: Разгащена, разкопчана до средата, така че яката да е разперена като кацащ делтапланер. Или излитащ – те делтапланерите май не са сгъваеми.

Тази риза е известна в брато-средите като „парти ризка“ или още като „риза за дискотека / излизане“. Парти ризата има един основен проблем: не трябва да съществува изначално.

Помниш ли поговорката „По дрехите посрещат…“? Облеклото ти крещи какъв си още преди да си си отворил устата. Затова не трябва да казва „Виж ме свят, и аз имам приятели!“. Нито „Не съм правил секс от 6 месеца“.

На J.Griffin Blog вече има цяла статия как да избереш хубава риза, така че никой българин няма оправдание да изглежда като разведен белградски контрабандист. Дори да си слагал риза 2 пъти на кръст в живота си, имаш цялата нужна информация по избирането, закопчаването и съчетаването.

Ето 2-3 полезни правила, в случай че разпознаваш себе си или свой приятел в поне два от параграфите досега.

1) Риза не се носи само на дискотека

Дори офис-средата ти да не го изисква, отиди на работа с риза и само – ей така, за експеримента. Ще забележиш как не само ти се чувстваш различно, ами и другите гледат на теб с други очи.

Ако човек на 20-25 години още не е чувал за елегантния стил или smart-casual, има всички шансове с парти ризата да вървят и някои по-опасни феномени. Затова слагаме някои граници:

 • Да си навиеш ръкавите за удобство = ОК
 • Да я разкопчаеш до третото копче и да се опънеш на дивана, все едно #КОЙ знае кой ти дължи пари = не съвсем ОК

2) Няма такова нещо като „риза за дискотека“

Една риза или е стилна и красива, или не е. Колкото по-лъскава и шарена е, толкова по- НЕ е.

Не ти трябва евтино внимание. Ако изпитваш такава нужда, просто поработи за повече самоувереност. А в това няма нищо срамно – честната самооценка те прави по-силен мъж, не по-слаб.

Ако искаш ризата да е атрактивна, опитай с по-интересен матов цвят (един бр.) или някоя готина шарка / десен. Хората, които си заслужава да впечатлиш нямат нужда от 3 cm дебело райе, за да те забележат и ще оценят много повече дрехите ти по качеството, кройката и десена им отблизо.

В крайна сметка целта не е и вътрешният министър да разбере, че си бил на дискотека. Целта е да си най-добре изглеждащият и най-самоувереният в компанията. Готините момичета в заведението ще хвърлят по едно око към компанията ви. И те затова ходя по дискотеки, все пак. Какво впечатление искаш да им направиш – на придворния шут или на най-стилния и елегантен сред момчетата? Ако си напишеш домашното, приятелите ти ще изглеждат като антураж, а ти като звездата.

КАК ИЗГЛЕЖДА ЕДНА ПОЗЬОРСКА „ПАРТИ РИЗА“

Благодаря, Jonas Brothers. И за панталоните ви ще стане дума на по-късен етап.

КАК ИЗГЛЕЖДА ЕДНА СТИЛНА РИЗА

Ето и детайлите, за които ти говорех. Дискретност му е майката.

КАКВО ДА ОБЛЕЧЕШ ЗА ИЗЛИЗАНЕ

Не мисля, че в мъжкия гардероб трябва да има различни дрехи за работа и за излизане. В този смисъл, ако в офиса се обличаш стилно, дори не е нужно да се преобличаш за излизане с компанията.

Ето няколко идеи:

 • тъмни дънки, стилна едноцветна тъма или светла риза с навити ръкави
 • чинос, поло-тениска и изчистен часовник / гривна
 • тъмен панталон, бяла тениска и дънково яке
 • скъсани дънки, сива тениска и сако / блейзър
 • директно с костюма от работа – ще направиш страхотно впечатление
 • сив панталон, slim-fit риза, тънка вълнена вратовръзка
 • син панталон, небрежна риза на квадратчета и тънка жилетка

Или няколко примера:

Имаш десетки варианти. Според GQ, колкото по-официално си облечен, толкова повече ще изпъкваш сред приятелите си и сред дамите. Разбира се, можеш да свалиш сакото, да разхлабиш / махнеш вратовръзката и да навиеш ръкавите на ризата. Но каквото и да правиш, само не слагай някоя ужасна безформена „парти риза“, изтъркана от носене по дискотеки.

Бъди джентълмен. Джентълмени не достигат. Позьори в България си имаме в изобилие.

Peace out,

J.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *