Начало » Да зашиеш копче за 60 секунди

Да зашиеш копче за 60 секунди

Не е ли яко да закъсняваш за среща и докато обличаш единствената си изгладена риза, с едно движение да ѝ скъсаш копче. За всичко друго има Мастъркард. И понеже закъсняваш, не можеш да cheat-неш и да се обадиш на майка си или да го дадеш на гаджето.

В подобни случаи, не е лошо да знаеш как се шие копче. Не че е голяма философия, но ти гарантирам, че има разлика дали знаеш какво правиш или просто си мислиш, че знаеш. Във втория случаи ще ти е трудно да го закопчаеш и  разкопчаеш копчето, защото вероятно няма да си оставил достатъчно луфт за свободното му движение.

Ето как да зашиеш копчето си като джентълмен и да изчезнеш за 60 секунди. Първо, ще са ти необходими:

materialsПодобен конец = като този, който е използван за другите копчета

Подобно копче = същото като останалите

Към ризата ти обикновено има поне 1 резервно копче. Разгледай на етикета с инструкциите за пране. Другата опция е резервното копче да е пришито от вътрешната страна на ризата, точно в средата под останалите копчета.

Ако не намериш същото копче, можеш да вземеш най-долното, което така или иначе не се вижда много-много и да го зашиеш на мястото на липсващото. Вместо най-долното вече можеш да сложиш някое не съвсем същото. Или дори да не слагаш копче, в краен случай. По-добре да липсва копчето най-долу, отколкото това най-горе.

След като си намерил копче, вземи подходящ конец, вдени го, прегъни го двойно и го завържи в края. Възелът ще задържи конеца да не излиза, което ще ти спести време. Започни да шиеш от вътре-навън, за да остане възелът от вътрешната страна.

Ето и най-важният трик – КАК ДА ОСТАВИШ ЛУФТ:

buttons3

За да оставиш луфт (т.нар. „столче“), просто омотай конеца под копчето. Това ще остави пространство между долния слой на дрехата и копчето, в което да събереш горния слой. При риза едва ли ще усетиш разликата, но при дебелия горен кат на палтото, дънките и някои сака и жилетки, този трик прави разликата.

След като направиш 10-15 намотки, в зависимост колко е дебел конеца, направи още 2 промушвания с иглата (едно нагоре и едно надолу), за да фиксираш луфта, който си оставил. Последното промушване трябва да е навътре, за да остане финалният възел при началния. За да си сигурен, че копчето няма да се развърже, можеш 2-3 пъти да промушиш иглата само от вътрешната страна. С оставащия конец направи 2 възела един върху друг и отрежи остатъка.

А ето и бонус три идеи за дизайна на кръстоската върху копчето:buttons2

Това кой дизайн ще избереш зависи от кръстоската на останалите ти копчета. Ако искаш обаче да направиш впечатление, можеш да зашиеш копчето с друга кръстоска, дори с друг цвят конец. Получава се най-добре, когато работиш с най-горното копче.

Представи си тази риза например:

button shirt

Тук имаш няколко опции да я раздвижиш допълнително:

  1. Да зашиеш най-горното копче с друг цвят конец (лилав / розов / син – ето как да разбереш с които цветове ще си отива)
  2. Самото копче най-горе да е в друг цвят – защо не?
  3. Да ползваш „облечено“ в плат копче в подходящ цвят (като тези, които Capasca използваха преди време)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *