Начало » Пътеводител на мъжката обувка

Пътеводител на мъжката обувка

Един от най-красивите и впечатляващи мъжки аксесоари, без да съм напълно сигурен, че се водят аксесоар, са мъжките обувки. Има хиляди видове и модели, но някои от тях неслучайно са се утвърдили като класически и вечно-елегантни. Мисля, че заслужават да им отделим малко внимание.

Важно е да отбележа, че съм подбрал само най-стилните и универсални сред различните типове. Разделил съм ги на 4 групи, като разбираемо това са моите фаворити – възможно е ти самият да имаш други. Със сигурност изпускам някой важен модел, ще се радвам да ме подсетиш, ако забележиш някоя съществена липса.

Да започнем с официалните обувки. И за да не се впускам в излишни обяснения, най-добре да визуализирам нещата:

j.griffin dress shoes

* Редакция: Снимката е редактирана след вещата намеса на Спас Спасов. Специални благодарности, защото бях объркал доста неща в описанието:)

 

Продължаваме с по-небрежните обувки:

j.griffin casual shoes

 

 

Ред е на спортните и спортно-елегантните:

j.griffin sports shoes

 

И завършваме с едно от оръжията на всяко „лошо момче“ – ботушите:

j.griffin boots

 

A накрая, най-важното. Как да подбереш правилните обувки според облеклото си? Просто е – СЪОБРАЗИ ГИ С ПАНТАЛОНА:

j.griffin shoes combinations

Дано този пост те улесни, когато избираш какво да обуеш. Било то за работа или за да изглеждаш добре като заговориш онова страхотно момиче в библиотеката.

Не ходиш по библиотеки? Нищо, има добри алтернативи (поне в София). Мен силно ме впечатлява това местенце всеки път като отида.

J.

12 comments

 1. Спас Спасов says:

  Ако мога да си позволя да направя корекция при описанията – при официалните са разменени местата – Oxford са черните (без „ушета“ при връзките), а Derby са кафявите. Под тях обувките цвят бордо не са мокасини, а Monk. „Боне“ (toe cap) може да има както при Дерби, така и при Оксфорд :)

  • J. says:

   Здрасти, Спас!

   Разбира се, че може :) Дори настоявам. Мерси, че обръщаш внимание.

   Наистина съм объркал имената при работата по картинката. Относно монковете (monk-straps) явно не съм точен – мислех, че „мокасини“ е събирателно за елегантни обувки без връзки, но като гледам снимките в Google не е така.

   За съжаление такива грешки ще стават и занапред при преводите от английски на БГ – не за всичко има дума, а и аз не за всичко съм съвсем компетентен :)

   P.S. знаеш ли дали „боне“ е правилният превод на „toe cap“ ? Не съм много сигурен, че съм намерил точната дума.

 2. Спас Спасов says:

  :) ами не зная дали има приет термин. В BG му казват „парче“ (официални обувки с парче отпред). Иначе и мокасините биват доста видове – заслужават отделна статия :) Първи ги въвеждат Gucci – официалното британско наименование е Loafer, но имат доста подвидове – driving moccasin, travelling loafer, penny loafer – в зависимост от вида на подметката.

  Отделна статия може да се напише и за видовете подметки – goodwear welted, cemented, dainite sole etc.

  Имам две специализирани издания на английски език. Бих могъл да ти ги заема. Можеш да ми пишеш на мейла.

  • J. says:

   Звучи ми доста добре, оценявам жеста.

   Смея да кажа, че си доста напред в това отношение. Радвам се, че въпреки това отделяш време да изчетеш постовете:)

 3. I. N. says:

  Ще се включа и аз, понеже и при г-н Спасов има грешка. Лоуфърите и мокасините са съвсем различни обувки, макар първите да произхождат от вторите, които определено пък от своя страна не са създадени от „Гучи“, а от индианците. „Гучи“ създават един от видовете лоуфъри. Свен Рафаел Шнайдер и Антонио Сeнтeнo имат добри клипчета по темата.
  Обувката, която си посочил като мокасина, въпреки че е снимана отгоре, съм почти сигурен, че има токче, а това значи, че е лоуфър, а щом има и пискюлчета, значи е от вида „tassel loafer“. :) Съгласен съм обаче, че имаме проблем с българския, защото ние всичко наричаме мокасини. :D
  Още един спорен момент. Според Шнайдер и Антонио лоуфърите могат да се носят с костюм, но и двамата не го препоръчват. Именно заради произхода им от мокасината (която е безспорна небрежна обувка), те смятат, че и лоуфърите трябва да се числят към небрежните, а не към официалните обувки.

  • J. says:

   Много интересен коментар, благодаря ти!

   Не е лесен преведа на англицизмите, но това е универсално предизвикателство, не само модно. А аз имам още какво да уча за обувките, но ще гледам да наваксам:)

 4. Спас Спасов says:

  Да, напълно съм съгласен, може би не съм бил точен в изразяването. Вторият господин ми е непознат, но блогът/онлайн магазина на Свен Рафаел Шнайдер (http://www.gentlemansgazette.com/) съдържа енциклопедични знания за всяка част на мъжкото облекло.

  Вярно е, че англичанин най-вероятно не би носил лоуфър с костюм, но италианците го правят с охота, дори и на бос крак. Аз също експериментирах това лято с подобна комбинация, но трябва добре да се подбере останалото облекло, със сигурност би било напълно неподходящо да се комбинира двуреден костюм с лоуфъри. Подробна статия за различията и приликите при мокасини, лоуфъри и пр. може също да се намери и при Бернхард Ройцел.

 5. J. says:

  Момчета,

  Направихте ми деня. Затова се боря – да събера на едно място хората, които се интересуват от мода и имат какво да споделят. Моeтo искрено възхищение за добрия тон, въпреки че не бяхте напълно съгласни с мен и един с друг. По това се познава истинският джентълмен.

  Ще очаквам да се включвате отново!
  J.

 6. Митко says:

  Ми,не знам как го мислите,но мокасини носят с къси панталонки всичките богаташи пo Boulevard de la Croisett на фестивала в Кан…Както и модата в Милано е,че кожени мокасини се носят всякак…няма значение дали с дълги или къси панталони,задължителни на бис крак

  • J. says:

   Здрасти, Митак.

   Благодаря, че се включи:) Може би аз пропускам, но не открих в дискусията някой да отрича носенето на къси панталони с мокасини. Даже ми се струва доста добра идея за лятото.

   Самата им идея е да са небрежни, което значи, че си отиват с други неофициални и небрежни неща, вкл. къси панталони.

   Поздрави!
   М

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *