Начало » Бъди звездата на сватбата, дори да не си младоженеца

Бъди звездата на сватбата, дори да не си младоженеца

През последната седмица на два пъти ми пишат читатели на блога в търсене на съвет за сватбен костюм. Понеже времето скоро ще се затопли (така казаха и през март…) и сезонът на сватбите се задава, ето нещо, което може да се окаже отполза и за теб.

Така. Повечето мъже имаме костюм. Българите не правим изключение. В това твърдение обаче се крият два проблема:

1. Имаме един костюм

Един костюм, много поводи – сватби, балове, кръщенета, бизнес срещи, романтични срещи и т.н.

2. Имаме един костюм

А за да изглеждаш зашеметяващо в костюм, трябва да го „притежаваш“. Т.е. да е ясно кой е шефът. Или както казват американците, „You don’t wear a suit. You OWN it“.

j.griffin men's wedding suits

 1. ПРОБЛЕМЪТ В ТОВА ДА ИМАШ ЕДИН КОСТЮМ

Ако си като повечето мъже у нас, верятно имаш един-единствен костюм и си го купувал преди м-найсе’ години за бала. Един прекрасен ден обаче те канят на сватба и осъзнаваш, че някак успява хем да ти стяга, хем да ти е широк. Абе, заякнал си от фитнеса, това ще да е.

Добрите костюми са скъпи, затова когато си купуваш костюм е хубаво да си сигурен, че ще го носиш много пъти по всевъзможни поводи и събития. Ето какво е добре да съобразиш, когато избираш костюм за сватбата, така че да ти служи вярно по още много сватби и не само.

 1. Универсалност
 2. Материя и шарка
 3. Размер и кройка
 4. Дизайн

Всички те са важни, но първото, което ще забележат всички на сватбата е цветът на костюма ти. Затова започваме от него:

 

НАЙ-УНИВЕРСАЛНИТЕ ЦВЕТОВЕ

За цветовете на костюмите има цяла статия на J.Griffin, но ако трябва да ти препоръчам само един цвят, това ще е тъмносиният (navy blue). Може дори леко да бие към сиво или графитено, нека само синият оттенък да е отчетлив:

 

_pic 1 navy

Без съмнение, това е най-универсалният цвят за костюм. Стига да го пазиш, ще можеш да го носиш на сватбата на внуците си. Такава дреха не излиза от мода. Защо ми харесва? Не е твърде официален, нито е небрежен. Цветът е изискан и много отличим – ще видиш малко мъже в нещо подобно. Отива си с всичко, вкл. с черни / кафяви / сини кожени обувки. Не събира толкова прах, конци и боклуци колкото черния (стига тъмносиният плат да не е евтин). Можеш да го носиш навсякъде – от среща до погребение. Изобщо, изглеждаш все едно си обрал КТБ преди кризата.

Ако тъмносиньото ти се струва строго, бих ти предложил светлосиво. За сватба е идеално, защото ще те открои от мъжете в тъмни костюми, а същевременно демонстрира приветливост и самочувствие. Изглеждаш като Вълка от Уолстрийт.

А когато сватбата свърши, можеш да го носиш и на работа, и на среща, и по приеми, и като кум._pic 4 light grey

 

МАТЕРИЯ

Добрата материя си личи отдалече. Не го казвам просто така – погледни костюма от разстояние! Ако си прекалено близо до материята, може да ти се стори интересна и дори приемлива, но важна е „голямата картина“. А именно, как ще изглеждаш между другите гости. За целта, материята трябва да отговаря на няколко критерия:

 • Да не е лъскава

Не си абитуриент, това е сватба. Всъщност, и на абитуриентски бал не е cool да ходиш като Остин Пауърс. И да не сложиш сега лъскава риза, защото костюмът ти е мат. Не мисля, че е имало в случай в историята някой да те тупне по рамото, защото дрехите ти да са лъскави. Матът е твой верен другар. Трябва от какъвто и ъгъл да погледнеш костюма, той да не отразява светлината, влизаща в помещението.

 • Да не събира мръсотия / косми / прах

Тук вече ще трябва да погледнеш плата и отблизо. Колкото по-тъмен е костюма, толкова по-голям проблем са мръсотията, праха и космите по него. А те са неизбежни. Едно хоро да тропнеш и всичката прах в ресторанта е по костюма ти. Пърхотът (дай Боже да нямаш) също се лепи много по-лесно на някои материи, отколкото на други. С времето ще започнеш да ги познаваш със затворени очи.

Тестът за материя, която не събира прах е следната: в която и посока да прекараш ръката си, да не дава контра

 • Да бъде максимално стегната

За да стои страхотно един костюм, той трябва да е като излят по теб. Ако плата е прекалено тънък или мек, костюмът поема извивките на тялото ти и убива стройния ти силует. Трябва когато е изгладен да изглежда сякаш си опънал плата с две ръце.

Ако не можеш да си визуализираш добрата материя, виж двете снимки на тъмносиният и светлосивият костюм горе. Така изглежда една качествена, скъпа материя.

 

РАЗМЕР И КРОЙКА

Размерът е ключов, за да се чувстваш удобно и да не изглеждаш, сякаш обличаш костюм за първи път. Но вместо много да говоря, ето една проста схемичка:

j.griffin suit length

ДИЗАЙН

Дизайнът на костюма се определя от дизайна на сакото. А той е въпрос на вкус. Но ако скоро не си купувал костюм, няма да ти дойде излишно да споменем няколко готини идеи. При всяко положение, това са само три примера в необятното море от варианти:

1. Класическо сако

j.griffin suit designs 0

2. Сако + елек (костюм от три части)

j.griffin suit designs 2

3. Сако с кадифени ревери

j.griffin suit designs 1

* Кадифените ревери правят костюма доста по-малко универсален, затова те съветвам да избереш нещо по-класическо като дизайн на сакото, ако това ще е единственият ти костюм.

Отделно от дизайна, имай предвид че на сватба, както и на работа, се очаква от теб да си пределно елегантен. Oсобено ако си младоженец, кум или искаш да омаеш някоя шаферка. Колкото по-малко елементи, джобове, цветове и т.н., толкова по-голям е шансът да изглеждаш като преуспяващ брокер.

 

КАК ДА „ПРИТЕЖАВАШ“ КОСТЮМА

j.griffin sean connery james bond

За да е ясно кой е шефът на боса на мафията още когато влезеш, не е достатъчно костюмът ти да е страхотен. Не подценявай тези няколко неща:

 • Практика

Прекарай известно време, разхождайки се в костюма вкъщи. Отиди до магазина с него. Облечи го на вечеря или среща. Трябва да започнеш да се чувстваш комфортно в костюм, иначе ще изглеждаш като глътнал бастун. Справка: мен самият на бала и първите 1-2-3-6 сватби.

 • Самоувереност

Самочувствието е онова, което прави един мъж мъжествен. Никой костюм няма да те накара да изглеждаш завършен джентълмен, ако ти липсва самоувереност. Трябва всички да са наясно, че именно ти си най-стилният мадафака на цялата сватба. Знаеш ли каква е моята тайна: ЗАБАВЛЯВАМ СЕ. Облечен съм като Джеймс Бонд, защото да не вляза в ролята на Джеймс Бонд. Повдигам очарователно вежда в посока на останалите гости, докато удрям втори поред Лонг-Айлънд. Или каквото там бармана е разбрал, че искам, защото за пръв път чува за Лонг-Айлънд. Забавлявай се и ти. Това отличава самоуверените хора – те не приемат живота особено сериозно. Ако гледаш на него като на игра, ще усетиш страничния ефект на покачващата ти се самоувереност.

 • Харизма

Харизмата, още известна като правилните маниери на правилното място в правилния момент, не е нищо повече от people-skills. Т.е. умението да очароваш околните с поведението, действията и езика си.

Харизмата не е твое лично качество. Тя е онова, което околните виждат у теб. С това искам да кажа само, че трикът не е да се вглъбиш в собствената си очарователност. Напротив – номерът е да накараш хората около себе си да се чувстват като VIP-персони. Вместо да влезеш в стаята в стил „Ето ме и мен“, опитай с „Хей, ето те и теб“, дори с човека да не се познавате. Нищо няма да те направи по-атрактивен в очите на околните от умението да ги караш те самите да се чувстват специални.

В отделна статия ще поговорим за аксесоарите, които можеш да добавиш към костюма, за да си сигурен, че няма да има втори като теб в историята на сватбите.

15 comments

 1. I. N. says:

  Крачолите могат да правят една гънка, две вече е грешка – не са дънки все пак. За по-ниски хора е добре даже да няма гънка. Оголването на глезена при сядане проблем ли е? Не е ли шанс да покажеш и готин чорап? :)
  Щеше да ми е интересно да предложиш места за купуване на костюми. Както варианти, при които не се съобразяваш с парите, така и компромисни варианти, но все пак с прилично качество.
  Моля те, отделяй повече време за препрочитане на статиите или ги давай на още някого преди публикуването. Прекалено много са правописните грешки за такава големина на текста.

  • J. says:

   Здравей,

   Благодаря ти за коментарите:) Ще ги взема предвид. Още сега ще прегледам за правописните грешки – знам, че това дразни доста.

   Относно глезена, съгласен съм с коментара на Спас по-долу. Панталон без гънка оголва твърде много от крака ти, което можеш да скриеш само с много дълъг чорап. Но да покажеш, че си с 3/4 чорапи по костюма също не стои твърде привлекателно.

   По отношение марките, не е лоша идея да ги описвам в статиите и ще го добавя :) Оценявам фийдбека ти.

   Поздрави!
   J.

   • Спас Спасов says:

    При меренето на панталон обикновено се гледа крачолът да слиза до средата на тока. Това обаче не е много ефективно, защото не отчита предната част на крачола, която е стъпка нагоре заради стъпалото.
    Аз скъсявам своите до средата на задната част на обувката над тока. Така, заради факта, че отпред има стъпало, предната част на панталона се опира в стъпалото и прави характерната чупка, а задната покрива обувката.

    • I. N. says:

     По принцип правилото за дължината на официалния панталон е да е с цяла чупка, половин, четвърт или без чупка (full, half, quarter и no break). В момента отричате четвъртия вариант. Няма проблем, де, но не знам как сядате така, че чак пък толкова да ви се видят чорапите. :)
     Поздрави, момчета!

     • Спас Спасов says:

      Ама без чупка е яко смешно, поне за мен.

      Пък за чорапите, то и при панталон с чупка се виждат – при кръстосване, при изпружване напред, при премятане на единия върху другия…

     • Грейджой says:

      Липсата на чупка, особено при по-ниските мъже, не само, че не е смешна, а е желателна. Всички вертикални линии (каре в сакото, колан, чупка) те „разрязват“ и, съответно, карат да изглеждаш още по-нисък. Затова тирантите, лекото вертикално райе и липсата на чупка са за предпочитане.

     • J. says:

      Здравей,

      Имаш предвид хоризонталните линии, нали? За липсата на чупка ще си позволя да не се съглася – в никакъв случай не е желателно да я няма, просто има хора, които го предпочитат. За ниските мъже не се бях замислял.. За мен това е много малък като площ детайл, за да повлияе на цялостното възприятие на силуета, но генерално си прав – все пак е „насича“ издължения аутфут.

      Благодаря ти, че се включваш в дискусията! Много интересни идеи излязоха от нея

     • Спас Спасов says:

      Аз съм нисък – 168 см. Имал съм панталони без чупка, които вече отказвам да нося. Въпрос на конкретен случай, конкретен силует, конкретна големина на дупето :P и пр. Нисък мъж с голямо дупе и панталон без чупка е супер картинка…

    • Грейджой says:

     Да, хоризонталните линии имам предвид, извинявам се за неточността. За площта съм съгласен и като цяло идеята на костюма е да изглеждаш добре, а не по-висок, но не е нужно двете да се изключват и всичко, което спомага за второто, е добре дошло. В крайна сметка съм съгласен – различни телосложения/силуети, още повече различни предпочитания.

     • J. says:

      :)) Прав си – зависи си от човека. Не винаги ще сме на едно мнение, разбира се. То и затова сме тук, за да обсъдим своята гледна точка по разни модни и стилни въпроси. Ако всички мислим еднакво, няма да има нужда от блогове като J.Griffin

      Ще очаквам с нетърпение бъдещите ти коментари.
      J.

  • Статията е пълна с противоречия. Просто е copy-paste и после „стъкмена“ . Има абсолютни глупости, относно дължина панталон, ръкави,ревер …….! Луда работа
   Все едно гледам ТВ стилист ръсещ мозък от екрана и станал такъв , защото някой му казал , че е е cool това че си е набутал сополивата носна кърпа в джоба / вероятно бъркайки я с пошет/
   Хубав ден

   • J. says:

    Привет:)

    Ще се радвам да чуя аргументите ти. Излгежда имаш претенциите да разбираш много от мода, аз лично нямам. Инетересно на какво се базират. Ще очаквам с нетърпение предложенията ти за корекции в статията или направо, твоята по-добра статия, за да я споделя в блога:)

    Статията е 100% писана от мен на база на нещата, които съм чел (вярам, че ти също не си „открил“ сам как да се обличаш“). НО всъщност прав си – копи пейст е от статията, която написах за модно списание в Азия.

    Поздрави,
    J

 2. Спас Спасов says:

  Оголването на глезена е проблем… който не се коригира с прекалено дълъг чорап.

  Марки:
  Агресия (Карло Кадео)
  Десизо Монни
  Ролман

  тези са БГ от по-високия клас, правят и по поръчка с хубави платове

  иначе на по-достъпни цени:

  Андрюс
  Картел
  Аполон
  Теодор
  Адели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *