Начало » Чета, следователно съществувам

Чета, следователно съществувам

Много интересна случка ми се случи онлайн преди време. Попаднах на един пост във Фейсбук на име „ТЕ СЪЩЕСТВУВАТ“, който представляваше галерия от 10-15 снимки на красиви мъже, които четат. Какво пък толкова си викам, преди да забележа, че галерията имаше 100 000 лайка.

Сто хиляди лайка, човек… Това са повече жени от тези, които харесват Асен Блатечки. И слава богу. За жените явно е супер да сме красиви (ОК, тренирай си), но красивите И умни мъже са дар свише. Като да видиш еднорог по Витошка. Не че не минават, но избягват пешеходните зони.

they exhist2

they exhist

they exhist4

Замисли се сега кога шансовете ти са по-големи:

 1. Да си заучиш заучените фрази и да й влезеш рязко с „Болеше ли като падна от небето?“.
 2. Да почетеш срещу нея в цялата си прелест, след което просто да отидеш и да й кажеш здрасти.

Жените, които си струва да сваляш, харесват няколко неща в мъжете и красотата рядко е на първо място:

 • СамоувереностНай-големият афродизиак за жените. So they say.
 • Интелект. Поне привиден. Ако пък вземеш и да прочетеш книгата, цена нямаш. Препоръчвам ти да пробваш тази или тази, четат се за по 2 часа. В момента чета тази и не ми стигат думи да я опиша
 • Маниери. Това те отличава от една гора орангутани по улиците на родния град.
 • Умения и отдаденост на онова, с което се занимаваш в момента. Било то презентиране, тичане, писане в тетрадка или работа с ъглошлайф.

they exhist3

Какво се оказва? Първо, един привлекателен мъж с книга в ръка е за жените каквото е за нас една красива жена, която идва сама да те свали на бара. И второ, книгата май е по-добър wingman от повечето ти приятели. Тя поне никога не те кара да пиеш прекалено много. Трети ден поред.

Още нямам решение на проблема с това да четеш книгите си на електронен четец или да ги слушаш на аудио, както предимно чета аз. Не е толкова секси, но да не забравяме, че основната цел на четенето не е да сваляш мацки. Целта му е да те вдъхновява и да разширява кръгозора ти с поуките, изстрадани от друг човек или художествен герой. Това те прави по-атрактивен партньор във всеки смисъл на думата. И все пак, отвреме на време хващай хартиена книга в ръка. Не толкова заради жените, а защото малко неща бият усещането да седнеш в парка с истинска физическа книга.

Ако обичаш да четеш нехудожествена литература (бизнес, психология, философия, личностно развитие, биографии и т.н.), тогава тази фейсбук група ще ти допадне. Стартирахме Knowledge Bank с Велизар преди година и нещо с намерение да споделяме ценни книги, статии и ресурси, на които попадаме. Пък то взе че стана сериозна общност на четящите хора у нас с близо 5000 члена. Част от тях се събираме на живо почти всеки месец, за да обсъдим някоя нова книга, която заедно сме избрали и всеки от нас е прочел. За да станеш член, просто отговори на въпросите в кратката анкета, която фейсбук ще ти изкара на екрана. Така отсяваме случайните хора от тези, които са отворени да приемат и споделят.

Keep calm and read more,

Джей

2 comments

 1. Mr. RS says:

  Човече .. и аз я видях тази галерия. Без думи останах. 80% от наистина интелигентните момичета из фейсбука ми я споделиха (повече от очаровани). Обмислям да зарежа колата и да походя с метро на работа :D

  • J. says:

   Това е едно от големите предимства на commuting-а. Четенето на първо място, или слушането на аудио книги. Но пък с аудиокнигите дамите не се впечатляват :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *