Начало » Принципи: Магическите 3 цвята

Принципи: Магическите 3 цвята

Една от най-сложните материи за мен в мъжката мода беше правилното комбиниране на цветовете. В този пост ще споделя с теб как се научих да съчетавам дрехите и аксесоарите си, без да изглеждам като герой от „Улица Сезам“.

Мъжете повече трябва да се съобразяваме с яркостта и броя на цветовете в облеклото си. Но пък съвсем без цвят не може – той дава характер и свежест на външния ти вид. Без малко цвят сме незабележими. А как да направиш впечатление, ако не те забелязват? За мен всичко е въпрос на баланс. Лошото е, че той е много тънък. Ако не добавиш достатъчно цвят в аутфита си, изглеждаш скучен. Вкараш ли малко повече цветове от необходимото, прекрачваш невидимата граница между стилното и кича.

Има обаче и добрата новина – балансът не е чак такава мистерия. Аз съм открил за себе си няколко прости правила, които никога не ми изневеряват. Да взема да ти ги споделя освен, а?

 

МАГИЧЕСКОТО ЧИСЛО 3

Съчетаването на цветове най-често изяжда главата на един мъж, който има амбициите да се облича добре. Признавам, че при мен не беше по-различно. По едно време си мислех, че трикът е да носиш само един цвят, за да няма какво да му сбъркаш. Но като се загледах в останалите едноцветни хора по улицата, никак не ми се сториха стилни. Започнах да експериментирам с повече и с по-малко цветове. Както при трите прасенца и тройката кебапчета, 3 се оказа магическо число. Два цвята обикновено са малко, четири вече са много. Веднъж задобрял, можеш да пробваш и с повече/по-малко цветове, но преди да си се почувствал комфортно с експериментите, 3 цвята са всичко, което ти трябва.

Случвало ли ти се е да се разминеш с някой случаен тип на улицата и да се обърнеш след него? Викаш си „Ей т’ва е един стилен сън’ъвабич“, но не си много сигурен защо. По-често, отколкото си мислиш, отговорът е в баланса на цветовете. Комбинацията от три цвята и техните нюанси дава на окото усещането за хармония и баланс, за което стана дума.

Ето един готин пример:

IMG_5783

Без изненади, тамън три цвята:

1. Оранжево – в обувките, гривните, колана, часовника, ризата

2. Синьо – в дънките, средната гривна, ризата

3. Бяло – в ризата, обувките, циферблата на часовника

Каквото и да си говорим, стои супер балансирано и изглежда много добре. Разбира се, качеството на дрехите и яката прическа са от не по-малко значение.

 

НЮАНСИТЕ СА ПОЗВОЛЕНИ

В борбата с модните препятствия имаш и добър съюзник – нюансите. Обувките и коланът на снимката горе не са в съвсем същото оранжево, нито ризата. И трите обаче са в сходни нюанси. Колкото по-близки са като нюанс, толкова по-добре ще си отиват. От друга страна, колкото по-далече са един от друг, толкова по-малко ще си личи, че са различни нюанси. Така например, ако се загледаш по-детайлно, ще забележиш, че обувките ма-а-а-а-лко се бият с останалото оранжево. Но са далече от останалите елементи в същия цвят и затова лекото разминаване не дразни.

Трикът е когато комбинираш два различни нюанса от един цвят в облеклото си, да не ги слагаш в непосредствена близост, защото разликите изскачат наяве. Червен панталон с червен пуловер рядко стоят добре – разликите в нюансите веднага ще проличат. Двата нюанса или трябва да са много различни, или много сходни. Да не говорим, че ще си като брат му на Елмо.

 

ПОВТОРЕНИЕ

Тук е моментът да отбележим още един важен момент – повторението на цвета прави разликата. Загледай се как в примера горе няма нито един цвят сам за себе си. Ако обувките му бяха червени например, щяха да стоят странно и незавършено без нещо друго червено в облеклото (колан, шапка, гривна)

Трикът с цветовете (особено по-искрящите) е да ги повтаряш на различни успоредни нива. Примерно в обувките и колана, както е тук. Или в кецовете и тениската.

Ето още един пример:

IMG_5788

Какво ти прави впечатление (освен космите по краката)? Първо, трите цвята. И второ, че се повтарят.

1. Червено – в ризата и в оттенъка на обувките

2. Кафяво – в обувките и колана

3. Синьо – в панталоните, ризата. Очилата и те леко синеят от водата.

Прав си, коланът е наполовина бял, но за това – повече в следващата точка:)

 

ИЗКЛЮЧЕНИЯТА СА ПОЗВОЛЕНИ

Ако си решил да експериментираш с повече от 3 цвята, белият е добър избор. Той може да е едно добро изключение от златното правило.

Ето един пример, където освен трите основни цвята – синьо (слушалки и дънки), кафяво (обувки и яке) и сиво (в якето и пуловера) има вкарано и бяло (в тениската и якето), без да натежава.

 

IMG_5782

Сигурно ти впечатление, че отново никой цвят не е сам за себе си?

Освен бялото, друго изключение могат да са аксесоарите. Не пречи коланът и часовникът ти например да вкарат допълнителен цвят, защото площта им е малка и обикновено отиват на всичко. Хубаво е само да си отиват едни с друг.

 

ТВЪРДЕ ЦВЕТНО?

В опита си стигнах до извода, че с някои цветове можеш да прекалиш, дори да се вместиш в 3 броя. Моето правило е колкото по-крещящ е цветът, толкова по-ограничен да е като площ. Ако например обуя червен панталон (вече съм на ръба), добавям нещо съвсем малко червено – някой елемент в тениската ти или дребен аксесоар като кърпичката на тази снимка:

IMG_5785

Ами това е е от мен засега… И понеже със снимки от Google всеки може, в този пост можеш да видиш как аз самия се опитвам да прилагам принципа: приложение на принципа на трите цвята. Фотосесията е от 2015 г, когато нямах много брада, но ще ме познаеш по големия нос.

P.S. Ако още не си видял новия магазин на J.Griffin Accessories, до 31 март имаш 25% отсъпка с кода OPEN25. Възползвай се, докато не е свършила!

2 comments

    • J. says:

      Thank you so much for the kind words! I’m surprised that my posts in Bulgarian are useful to you, as I see your website is in Russian, but I’m very glad that you like them. My sincere admiration for your linguistic abilities :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *