Начало » Защо пропускаме най-долното копче на сакото

Защо пропускаме най-долното копче на сакото

Сакото безспорно е един от най-универсалните елементи в мъжкия гардероб. В зависимост от типа сако, можеш да го носиш с дънки и кецове:

cover

Или пък като част от супер елегантен костюм:

j.griffin button 3 piece

Има обаче една интересна особеност в мъжкия дрескод, която мъжете просто следваме сляпо (тези от нас, които я знаят): Най-долното копче на сакото никога не се закопчава. Не е трудно да запомниш правилото – интернет прелива от снимки като тази:

sometimes always never

Но никой не ти казва ЗАЩО не е прието най-долното копче да е закопчано. Аз лично мразя да правя нещо, защото другите така правели, та реших да разровя малко за историческите причини.

Открих 4 интересни теории:

1. КРАЛ ЕДУАРД VII

Edward_VII_in_coronation_robes

Правилата за закопчаване на сакото се появяват късно. Ако разгледате някое списание от началото на 20-ти век, ще забележите как всеки джентълмен закопчава сакото си както си знае, според ситуацията и предпочитанията си.

Всичко обаче се променя, когато на власт идва английския крал Едуард VII. Или поне така твърдят легендите. Говори се, че кралят напълнял толкова стабилно, че ако закопчаел всички копчета на сакото си, рискувал някое от тях да се скъса. В опит да накарат краля да се чувства по-комфортно, в обкръжението му също започнали да  оставят най-долното копче разкопчано. Скоро Англия, като една от големите световни сили и мястото с най-много джентълмени на глава от населението, поставила началото на световен тренд. Или поне така твърдят англичаните.

А знаеш ли кое е по-интересното? В цялата мистерия има българска следаКрал Едуард VII е син на принц Алберт Сакскобургготски, по-известен по света като втори братовчед на нашият цар Фердинанд…

Съществуват и три алтернативни тълкувания за появата на тренда, в които няма българска следа, затова ще ги спомена по набързо:

 

2. АРИСТОКРАЦИЯТА

Твърди се, че някои заможни английски господа в опит да изглеждат модерни, често носели две сака едно върху друго (или палто върху сакото). Един вид, лейъринг, като се замислим. За да се вижда обаче колко са неотразими, оставяли разкопчано едно от копчетата на горното сако, за да се вижда и част от долното. Все пак, язък че си модерен, ако никой не разбере.

 

3. КАУБОИТЕ

j.griffin hugh jackman cowboy

Америка, родината на модния феномен Crocs, също опитва да си присвои произхода на тази модна традиция. Казват, че в Дивия Запад каубоите са носели най-долното копче разкопчано, за да могат по-бързо да вадят револвера и да стрелят. 1-2 секунди разкопчаване можели да се окажат фатални, затова всеки предпочитал да е предварително подготвен. Има логика…

 

4. УДОБСТВОТО

Най-несензационната от четирите теории пък е и най-логичната. За един стилен мъж било важно да изглежда добре, дори когато е седнал (примерно като обядва или недай Боже, работи). При сядане обаче сакото се опира в бедрата на джентълмена и съответно се нагъва и набръчква, отнемайки от забележителната му елегантност. Достатъчно е обаче да оставиш последното копче разкопчано и проблемът се решава.

Която и от теориите да е вярна, аз викам да заложим на българската следа:)

 

ИЗКЛЮЧЕНИЯ

Разбира се, както във всяко правило, и тук има изключения.

j.griffin 1 button blazer

  1. Когато най-долното копче е единствено, може да го закопчаеш
  2. Когато под сакото има жилетка, тя е закопчана до долу, а сакото разкопчано

ИНТЕРЕСНО

Сакото по начало може да се носи изцяло разкопчано – дори стои много добре. В дипломатическия и бизнес етикет напълно разкопчаното сако демонстрира откритост и комфорт (дори фамилиарност) над средното ниво, затова има ситуации, в които се предпочита то да остане закопчано:

  • При танц
  • В официална обстановка, поне докато домакинът не разкопчае своето
  • Когато влизаш в чужд дом или офис
  • Когато говориш пред публика или вдигаш тост

2 comments

  1. Жоро says:

    Ще ме извиняваш, Кобургите нямат български произход, включително царят на българите Фердинанд Сакс Кобург Готски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *