Начало » Мъжката жилетка и защо ти е нужна

Мъжката жилетка и защо ти е нужна

Когато не съм извънредно постоянен с постовете (както напоследък), намирам за редно поне всеки пост да е на ниво. Което предизвиква у мен е едно дискретно напрежение. Абе, очакванията са високи. Най-вече моите към мен си.

И сега, когато очакваш някой дълбок монолог за силата на мъжката воля, аз викам да си говорим за жилетки. Ако в течение на статията ти дойде да емигрираш в Южна Африка, помисли за тарантулите. 100% има тарантули.

Но да се върнем на жилетките. Първо, какво им е толкова специално на жилетките? Аз ти предлагам избор между три неща:

  • Небрежност: Мъжката жилетка е един от най-добрите начини хем да си с риза, хем да не си прекалено официален
  • Лейъринг: Жилетката разкрива доста от дрехата под нея – голям жокер, ако искаш да изпробваш лейъринг с дрехите си през по-студените месеци
  • Отличимост: Супер алтернативе на пуловера. Малко мъже носят жилетки, основно защото не знаят как или не могат да си намерят добра. Идеална възможност да блеснеш.

Да видим сега какви видове жилетки има и как да ги носиш за най-голям ефект. И за какво да внимаваш, когато си купуваш:

 

КАЧЕСТВО

Качеството на материята и кройката ще направят основната разлика, повече дори от дизайна.

1. Материя

Търси естествени материи (памук, вълна) – обикновено ще ги познаеш по това че не се наелектризират, но гледай и етикета. Малко еластан / ликра (5-6%) не са фатални – това са нишки много тънък ластик, които ще запазят формата й по-дълго.

Хубаво е платът да не прозира, за да не създадеш дефект, вместо ефект с жилетката.

И на всяка цена бягай от лъскавите материи (както във всичко друго) – нито си гарга, нито модел на женско бельо.

2. Кройка

Когато я мериш, пробвай и разкопчана, и закопчана. Когато е разкопчана изцяло, трябва да седи естествно – нещо такова:

j-griffin-cardigan-open-1

Това е и чудна идея за комбинация – тъмна жилетка, светла тениска и медальон (пак тъмен). Контраст на всяко ниво от облеклото, дори в дънките спрямо тениската.

Когато пък е закопчана, не трябва никъде да ти е широка около кръста и на ръкавите, да се набира, набръчква и разтваря. Най-добре жилетката да е леко вталена, за да подчертава силуета ти, вместо да те прави рекламно лице на шперплат:

j-griffin-cardigan-yes-no

Не на последно място, като те снимат е важно да гледаш минимум като Върколака (вдясно), а не като Спок от Стар Трек, който е забравил тостера включен (вляво).

 

ПЛЪТНОСТ

1. Тънка

Тънката жилетка се носи под връхната дреха. Оттам и необходимостта да е тънка, иначе ще те издува. Обикновено са памучни. Все пак не бива и да е прекалено тънка, защото стои женствено – има такива, които са направо прозрачни. Виж синята отдолу като пример за идеалната дебелина:

j-griffin-cardigans-2

2. Дебела

Дебелата жилетка се използва като връхна дреха. Основно есента и по-възможност когато не вали, защото ще си болен за минути. Има малко якета и палта, които ще съберат такава под тях, без да ти придадат структура на пингвин.

j-griffin-cardigans-thick

Детайли: Първо, виж как бялото на ризата се повтаря в жилетката, както и кафявото на панталона. Второ, виж как пичът вдясно леко е затъкнал тениската си в дънките – това също е ефектен трик.

 

ЦВЕТОВЕ

1. Тъмни

Тъмната жилетка е по-универсалният вариант, супер и за офиса – тъмносиньо, тъмносиво, черно, тъмнокафяво са супер варианти. Гледай само да не събира косми и боклуци – обикновено изкуствените материи го правят. Ако събира, още в магазина ще си личи.

Не случайно постоянно те дърпам към тъмните цветове – те вкарват повече класа, по-гъвкави са за комбиниране, дават контраст на светла кожа (мнозинството българи сме светлокожи).

j-griffin-cardigans-3

2. Светли / Цветни

Ако обаче искаш да пробваш нещо по-цветно или светло, бих ти дал следните съвети:

  • Светлосивото е чуден вариант за всякаква горна дреха – тениски, блузи, пуловери и, разбира се, жилетки. Светлокафявото и то отива на жилетка (за бежовото вече е спорно).
  • Ако се спреш на цветно, нека е по-матов и измит нюанс
  • Ако все пак сложиш нещо много цветно (ярко червено, светлосиньо като малко по-горе или жълто като на снимката долу) най-добре го покрий с връхната дреха, за да бъде акцент – това е по-дискретният и стилен вариант. Освен ако не искаш облеклото ти да крещи (нещо, каквото и да е) – за такива случаи има и сигнално ярки жилетки

j-griffin-cardigans-4

Детайли: На най-дясната снимка повтарящото се жълто в риза / жилетка и червеното в джобната кърпичка и ризата не е случайно.

 

ЗАКОПЧАВАНЕ

Също като ризата, мъжката жилетка много често не се закопчава съвсем догоре. Златното правило е, че последното копче не се закопчава, а доста мъже оставят и последните две разкопчани. Можеш дори да закопчаеш само едно от по-горните или средните – стои доста яко на по-дебелите жилетки.

j-griffin-cardigans-6

ИДЕИ ЗА КОМБИНАЦИИ

И сега най-хубавата част – някои идеи как можеш да я носиш тази есен и зима:

Закопчана: С карирана риза (може и без вратовръзка) и със светла риза, вратовръзка и сако

j-griffin-cardigans-8

Разкопчана: С разгащена риза или с бяла тениска (ето ти хубаво светло кафяво)

j-griffin-cardigans-7

Стои супер и когато е малко по-дълга (вляво), макар и не особено официално. Вдясно пък виждаш, че копчетата далеч не са задължителни, за да изглеждаш стилен през по-студените месеци:

j-griffin-cardigans-9

И един последен трик: Отива си много със зимна шапка

До скоро!

J.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *