Начало » Как се носи джобна кърпичка и каква да избереш

Как се носи джобна кърпичка и каква да избереш

Преди да сме се отдали напълно на зимното време и настроение, предлагам да разнообразим с нещо по-нестандартно и по-цветно.

Voila! Джобната кърпичка (която може да се ползва и за носна кърпичка:) Знам, знам – не за всеки, но точно затова може да ти помогне да направиш страхотно  впечатление. Със сигурност си забелязвал, че всяко скъпо и стилно сако почти задължително върви с подходящата джобна кърпичка. Уверявам те, има причина.

Споменавали сме колко са важни аксесоарите, за да е завършен външният ти вид. Дори да си успял да изградиш хубав стил, красотата обикновено се крие в детайлите: една гривна, или часовник, цветните връзки на обувките ти, чифт по-интересни чорапи. Или в нашия случай, джобната кърпичка. Такива елементи правят разликата между „Тоя какво се е издокарал?“ и „Тоя трябва да е важна клечка…“.

Да видим тогава що е джобната кърпа и как се употребява този дискретен аксесоар:

 

КАК ДА ИЗБЕРЕШ ПРАВИЛНАТА КЪРПИЧКА

Позна – по материята и цвета, както винаги. И двете зависят от това, с което ги съчетаваш. Именно комбинирането на материята и особено на цвета с други материи и цветове от облеклото ти прави магията. Имаш много варианти с какво да я съчетаеш, например:

 • С цвета на ризата или панталона си

j.griffin pocket-square matching shirt

j.griffin pocket-squares matching colors

 • С вратовръзката (все един път месечно можеш да сложиш вратовръзка ;)

>> Ако материята на вратовръзката е лъскава, кърпичката също трябва да е и обратното:

j.griffin pocket-square matching fabric

>> Не е задължително кърпата да повтаря цвета на вратовръзката. Дори е по-интересно, в различен нюанс или цветът на вратовръзката е само един от цветовете върху кърпата:

9ca03070_2012_11_22_look_01

 • с цвета на сакото, но в различен нюанс (да кажем тъмно синьо сако с по-светлосиня кърпичка)

j.griffin pocket-square blazer hues

 • с друг по-цветен елемент (очила, шапка, кецове, педикюр, шегувам се за педикюра, но ти си знаеш)

j.griffin pocket-square matching glasses rims

 • дори самостоятелно:

j.griffin pocket-square alone

ВИДОВЕ СГЪВАНЕ

Начини на сгъване много, но ето 5 от най-лесните и най-разпространените. С любезното съдействие на едни пичове, на които попаднах в нета и на Миро Чалов, който ме учи на Photoshop:)

discreet fold

single peak fold

double peak foldreverse fold

floral fold

ТРИ БОНУС СЪВЕТА

 • Не се налага да имаш много джобни кърпи, по една за всеки стил. Стигат ти 1-2 по-универсални – примерно синьо-бяла и една по-шарена. Тъмносиньото и бялото вървят почти с всичко, дори сами за себе си. А шарената кърпа  можеш да носиш във всякакви комбинации. Нужно е само един от цветовете й да присъства в облеклото ти в близък нюанс и ще изглеждаш предумишлено красив.
 • Можеш да носиш кърпичката и в задния джоб на панталона си:

j.griffin pocket-square back pocket

 • ПРЕДНИЯТ ДЖОБ НА САКОТО ТИ ЧЕСТО КРИЕ ПРИЯТНА ИЗНЕНАДА. Mоже подплатата му умишлено да е направена цветна и от друг плат. Остава ти само да я обърнеш и имаш идеалната „джобна кърпичка“. Доста сака имат такава скрита цветна подплата в интересен десен.

Пробвал ли си да носиш кърпичка в джоба на сакото си? Ще се радвам да споделиш впечатления,

J.

2 comments

 1. aZenn says:

  Интересна статия отново.

  И отново, един допълнителен поглед. Според мен кърпичките се делят на основно два вида към момента – такива от принтирана коприна и такива от памук или лен / памук. Последните са предимно бели (рядко средно до светло сини) с ръб в цвят, който е интересен (червен, син, жълт), но може и да са едноцветни, във всеки случай ръба е подчертан и при добрите изпълнения това е постигнато чрез декоративен-ръчно-изработен-фин подгъв (е тук трябва да има доста запетаи).

  Правилата са прости – хармония между цветови комбинации / десени във връзката облекло / аксесоари – но прехода е от облеклото към аксесоарите, т.е. кърпичката ще попада под същите условни комбинации спрямо облеклото както и вратовръзката, а не кърпичката спрямо вратовръзката, игнорирай избраната вратовръзка от избор на кърпичка и обратното, големи кърпички поне 35 х 35 см (не като показаните по-горе и да кърпичката е скъпа, когато е голяма и от качествен материал), да е от тези материи, по-горе и без лъскавини. Това нещо да лъсква в джоба ти освен неприятно на външен вид е и животозастрашаващо – може някоя птица да се спусне и да те накълве. Ако връзката е дюс, сатенена, т.е. доста официална, кърпичка няма, защото е официално.

  Поставянето в джоба – тук всеки си прави каквото си иска. Например една кърпичка 42 х 42 см можеш да я поставиш само закачливо – тя е достатъчно голяма за да не отговаря на тези сгъвания, които си дал освен този от тип 1 при кърпички, които са shoestring (т.е. памук или памук / лен). Идеята при кърпичките е да разкриват нещо, което се нарича spezzatura (търся дума на майчин език, като близка е лекота, в смисъла на лекота, с която се обличаш стилно).

  Има добри примери за кърпички дори и в България. По улиците. В джобовете на саката на преминаващите. Огледай се наоколо.

  Хайде, че стана статия под статията, а има толкова са написване …

  • J. says:

   Много много добър коментар :) Мерси, Асене.

   Ще го изчета още веднъж и ще се опитам да допълня малко статията, за да хваща и твоите насоки

   Rock on!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *