Начало » Съзнателно пазаруване vs. шопинг напосоки

Съзнателно пазаруване vs. шопинг напосоки

Днес ще си поговорим на една много будистка тема – съзнателното пазаруване. Звучи като 7-дневен retreat в тибетско село, но всъщност е един от най-полезните трикове, на които мога да те науча с J.Griffin. Ако решиш да го използваш, ще ти пести време и сили и ще те направи в пъти по-стилен. Звучи добре, нали?

Има мъже, които не обичат да пазаруват и други от нас, на които дори им е приятно да се шляят по моловете. Но нито едните, нито другите имат изгода да пазаруват напосоки. Хаотичният шопинг е особено вреден по няколко причини:

а) Излиза много скъпо –  покрай необходимото купуваш неща, които откровено не ти трябват. И то на цени, на които не си заслужават.

б) Прави стилът ти непоследователен – гардеробът ти се напълва с дрехи, обувки и аксесоари, които нямат връзка едни с други. Когато дойде време да се облечеш за излизане с приятелите или за среща, се чудиш защо не се харесваш в огледалото. Консистентността в стила ти е едно от големите ти оръжия, ако искаш да се чувстваш и да изглеждаш уверен.

в) Претрупва те с вещи – хвани която искаш будистка или стоическа книга и ще откриеш много общо. Двете най-практични и полезни философии в човешката история те учат на едно и също – да не се затрупваш с излишни вещи и мисли. Т.е. да оставиш на съзнанието и въображението си пространство, за да се реят.

И без повече приказки, минаваме на това как аз пазарувам и как съм виждал да пазаруват хората, на чиито стил се възхищавам най-много (Джордж Клуни и един Кольо, като бях в 7-ми клас).  Ето моята система накратко:

1. СЪБИРАМ ИНФОРМАЦИЯ

Гледам снимки за вдъхновение, чета статии в GQ и Esquire, прехвърлям най-новите музикални клипове, гледам как са облечени идолите ми. Малко по малко в главата ми се оформя ясна представа кой стил ми допада най-много и какво мога да си „открадна“ от останалите стилове.

Разбира се, отнеме малко време. Ако скоро не съм го правил, със сигурност съм изгубил спортна форма и идеите не ми идват от раз. Но е достатъчно всеки ден целенасочено да обръщам внимание с какво са облечени стилните мъже около мен и в интернет и след седмица-две съм цар. Тогава съм напълно наясно от какво има нужда гардеробът ми. Остава само да го прегледам и да видя кои от тези дрехи и аксесоари ми липсват.

2. СИСТЕМАТИЗИРАМ ИНФОРМАЦИЯТА

Щом веднъж знам какво ми липсва и какво искам да си купя, просто си правя списък. В него в няколко колони слагам различните типове дрехи и аксесоари, къде да се оглеждам за тях, колко струват по принцип и колко бих дал аз за тях. Ето един пример:

 

Ако моят списък ти харесва, можеш да го ползваш като темплейт или да си го принтираш: ЛИНК

Той ми помага с две неща: Първо, знам какво търся и не си купувам нищо излишно. А и ме подсеща да се оглеждам за конкретни дреха, която иначе щях да съм забравил. И второ, спестява ми пари. Едно са 2700 лв за дрехи, съвсем друго са 1300 лв за 15 страхотни дрехи и аксесоари, сред които дизайнерски часовник, очила RayBan, яке за ски и три чифта обувки… Всичко това разпределено в рамките на 1 година. А повечето мъже дори нямат нужда от чак такъв основен ремонт на гардероба си.

3. ДЕБНА НАМАЛЕНИЯТА

Следващата стъпка е най-приятната, но и най-трудната. Дебна търпеливо за нещата от списъка и съм особено на Шрек* когато знам, че предстоят намаления. А знам, когато гаджето започне да става неспокойна :) Или ми каже „Ела да видиш какво потниче си купих за 5 лв“.

И преди е ставало дума за общото между джентълмена и лъва, поне в пазаруването. Може да не е най-дълбоката метафора, но сравнението си ва̀жи. Знаеш, че хубавите дрехи не те чакат на някакъв магически рафт на тотална разпродажба в любимия ти магазин. Те са разпръснати из целия град (и интернет), на всякакви цени (понякога не много любезни) и в дълъг диапазон от време. Веднъж решил да направиш гардероба си по-стилен, може да отнеме и цяла година да го актуализираш.

Затова бъди като лъвовете – те си седят в шубрака и си чакат, докато антилопата не им обърне гръб. Тогава скачат и не пускат. Избери какво искаш да добавиш към гардероба си, прецени каква цена си склонен да платиш за него и го дебни на промоция, ако не можеш (не искаш) да си го позволиш веднага.

В общия случай през юли-август и януари-февруари големите вериги правят сериозните си разпродажби по моловете. Тогава изчистват старите колекции. Всички по-малки магазинчета пък ги имитират, за да не секне съвсем оборотът им. Така ти имаш възможност да си напазаруваш набелязаните дрехи и аксесоари на нищожна част от цената им.

Две от любимите ми ризи – една тъмна дънкова на H&M и една тъмносиня памучна на Zara, са купени за общо 50 лв в един и същи ден. Дотогава само им бях хвърлил око, но не ми се даваха 110 лв, за да ги имам.

Признавам, не е възможно да си намериш всичко от списъка си на разпродажба. Но дори да откриеш 80% от нужните ти дрехи на намаление (принципът на Парето, за който ще си поговорим скоро), ще пестиш стотици левове годишно. Вместо за дрехи, ще можеш да отделиш тези пари за пътуване или за да започнеш свой бизнес – две от много малкото неща на света, които те правят по-богат, въпреки че струват пари.

Има и нещо още по-важно. Търпението да чакаш своя момент и готовността ти да рискуваш в крайна сметка да изпуснеш мечтаната дреха, защото условията по придобиването ѝ не те устройва, са нещо безценно. Те не просто те правят по-стилен, те те учат как да не си прибързан и да не действаш отчаяно по принцип. А това е суперсила – и в бизнеса, и във фитнеса, и с нежния пол. Покажи ѝ, че е важна за теб и си готов да я чакаш, но няма да е краят на света, ако нещата не се получат – в 9 от 10 случая момичето ще бъде твое.

4. ОСВОБОЖДАВАМ МЯСТО ЗА НОВОТО

Не забравяй будизма от началото на статията. Съзнателното пазаруване не просто попълва гардероба си с готини дрехи. То го поддържа в идеалния баланс, в който ще изглеждаш страхотно, дори да избираш на сляпо какво да облечеш от гардероба си.

Затова знам, че е важно не само да пазарувам изгодно, но и да изхвърлям всичко, което вече не нося и не ми носи радост. Или още по-добре, да го върна го за рециклиране или го даря / подаря.

В моя случай, най-често снабдявам вуйчо си и дядо си с дрехи. Те не се сещат сами да си напазаруват и не са никак претенциозни, пък и споделят моето викигнско телосложение от 65 кг х 1.75 м.

Държа да те убедя колко е важно разчистването, защото то има ефект върху всички аспекти от живота ти. Мозъкът има нужда от въздух и пространство, за да мисли и организира информацията добре. Това включва бюрото, колата, апартамента и гардероба ти. Не ти трябват повече от 7-8 тениски, 4-5 панталона, 4-5 ризи и 2 връхни дрехи, за да изкараш цял сезон. И аксесоари, разбира се. Без аксесоари си клонинг като всички останали.

Има цяло течение в модата на име „capsule wardrobe„, което призовава да ограничиш гардероба си до 30, дори 20 дрехи и аксесоари общо (вкл. боксерките и чорапите). Твърди се, че това ти помага да живееш много по-организирано и хармонично. Скоро ще направим един такъв експеримент и с теб, какво ще кажеш?

Но засега, това е – кратко и практично. Остава да обобщим. Съзнателното пазаруване има само 3 основни правила:

1) Правиш си списък какво ти трябва. Ако искаш, ползвай моя темплейт.

2) Купуваш само от списъка. Имаш право само на 1 изключение на 6 месеца.

3) Изхвърляш нещо старо при всяка нова покупка. Така не се затрупваш.

……..

Ще се радвам да чуя как ти се струва тази система:)

До скоро,

Джей

* на Шрек = просто звучи по-яко от нащрек

4 comments

 1. Даньо Атанасов says:

  Задължително ще се съглася с теб,че е редно да се освобождава място за новите неща (освен ако не ти е някаква супер любима дреха).Сещам се за един коментар обаче за обувки,които са на 15 години-дойде ми в повече :) И да не забравяме,че чанта стари дрехи,занесена в H&M носи % отстъпка,а те наистина имат хубави неща,уверили сме се с теб!

  • J. says:

   Здрасти, Дани!

   :)) Съгласих се и аз със съгласието ти :) Само за обувките не се сетих за случая, но ти ще кажеш, ако нещо съм изпуснал

 2. Милен Илиев says:

  Най-много ми хареса, как всичко от списъка ти, в графа „колко бих платил“ е намалено с около 45-65%, само кафявата кожена гривна с около 20%

  • J. says:

   Хахах, така е наистина!

   Бях сложил гривна на J.Griffin само като пример за аксесоар, иначе още по-смешно е сам да чакам да намаля гривните си :)

   Но настрана от това, не е случайно, че въображаемата отстъпка е по-малка. Марки като J.Griffin нямат обем продажби, за да пазаруват на едро, а освен това всеки аксесоар се прави на ръка от висококвалифициран работник (мен) :) Или с други думи, едно палто на Zara може да струва 6 лв и да се продава за 179, докато една гривна на J.Griffin редовно струва 20-25 лв, за да се произведе, а се продава за 39.

   Бутиковите и занаятчийските брандове (било то за ризи, обувки или аксесоари) почти никога не правят големи отстъпки, да не кажа че много от тях изобщо нямат такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *