Начало » Къде един мъж да носи всичките си вещи

Къде един мъж да носи всичките си вещи

Има си предимства да си мъж – можеш да си ходиш с космати крака, разбираш от футбол и никой не очаква от теб да си твърде хубав. Хич не си за оплакване. Но дойде ли време да си прибереш нещата по джобовете, става страшно.

Добре са си жените – имат си дамски чанти, purses, големи портмонета и сума ти джобове за всичките си вещи. При нас обаче е по-трудно. Ние разполагаме всичко на всичко с 4 джоба, два предни и два задни, за да съберем всичко най-необходимо. А то не е малко – смартфон, портфейл, ключове за вкъщи, ключ за колата, монети, някоя флашка. Някои от нас пушат, което добавя цигари и запалка и задачата да събереш всичко става непосилна. Ами ако искаш да вземеш и книга? Да я държиш под мишница ли?

Зимата както и да е, тогава имаш яке или палто на гърба си, а то също има джобове. Но лятото е ад. Още повече, че е сто градуса и всеки предмет в джоба ти прави нещата още по-зле.

Има и друг проблем, за който малко от нас се замислят. Вещите по джобовете издуват панталоните ти, разваляйки естествената форма на задните ти части. А не знам дали знаеш, но това е първото нещо, което жените оглеждат у теб. Не искаш да им отнемаш това удоволствие, нали? Да не си някой егоист.

Отчаяни от липсата на други опции много млади момчета се отклоняват от правия път и прибягват до (пускам сълза)… мъжката чантичка. Т.е. диагоналката. Хесусе, помагай…

Две неща на земята бият Durex по ефективност като противозачатъчно. Едното са белите чорапи със сандали, а другото е мъжката чантичка. Ти си мислиш, че си намерил решение на проблема къде да си носиш вещите, а всъщност си намерил решение на проблема със сексуалния си живот. Край. Конец. Финито.

Но какво ти остава? Не можеш да излезеш без ключове и телефон, би казал ти. И ще си прав. За всеобщо мъжко съжаление, проблемът няма цялостно решение. Има обаче добри частични решения, които си струва да обсъдим днес.

Ще ти разкажа как аз разнасям напред-назад нещата си:

1) НОСЯ ПО-МАЛКО ВЕЩИ

 • Монетите прибирам в портфейла, в джоба или ги оставям в пепелника на колата. И без това не го ползвам.
 • Телефонът и портфейла нося в задните джобове на панталоните. Когато сядам ги вадя, за да не се износват самите джобове.
 • Слънчевите очила закачам в средата на ризата или ги оставям да се подават от джоба на сакото / якето. Ако тениската ти е стегната, можеш да ги закачиш и на нея, отново в средата. В краен случай, сложи ги на косата си.
 • Книгата нося в ръка. Жените се кефят на четящи мъже. Брато-тата също ще се впечатлят.
 • Ако пушиш, цигарите и запалката остави в колата или вътрешния джоб на връхната дреха. Ако е топло и си навън, носи цигарите в ръка, а запалката в пакета с цигари или в джоба. Или спри да пушиш – сега имаш повод.

2) НОСЯ ЛЕКА РАНИЦА

 • В нея мога да побера всичко, споменато в предишната точка. Което никак не беше малко.
 • Контрабандирам още книга за четене, таблет, дезодорант, резервна тениска, слънчеви очила с все калъфа им, по-големи слушалки. Раниците имат джобове за зарядното и айфонските ми слушалки, както са си опаковани с холдърите.  Абе, рай.
 • Мога да взема дори слънцезащитен крем и презервативи, ако реша. Важното е да не носиш последните по джобовете си – ще ги повредиш. Не искаш случайна челяд.
 • Телефонът и портфейла отново държа в панталоните си. Раниците се забравят по-лесно.

Ето такъв тип леки раници имам предвид:

3) ПОЛЗВАМ ЧАНТА ЗА ЛАПТОП

Ако имаш лаптоп, можеш да ползваш и неговата чанта като хранилище за всичките си вещи. Чантата за лаптоп може да е платнена или кожена. Ако си по-стилно облечен, кожената е страхотно решение – дори надгражда стила ти.

Разбира се, има някои малки особености:

 • Дава ти предимството да имаш компютър, когато си навън.
 • Телефонът и портфейла отново гледам да държа в джобовете си.
 • Аз я нося на едно рамо, вместо по диагонал. Не задължавам никого и признавам, че дебелата презрамка не стои чак толкова зле през гърдите.
 • Внимавам къде я оставям и я наглеждам постоянно, особено ако лаптопът ми е вътре. Не само, че мога да я забравя, но и друг някой може да си я познае, преди да съм я загубил.

Ето няколко примерни визии:

ПЛАТНЕНА:

КОЖЕНА:

Няма спор, не е толкова секси да носиш портфейла и телефона в задния си джоб, но уви още не е измислена добра алтернатива. Който измисли, ще стане богат :) Така или иначе всички алтернативи са къде-къде по-малко секси.

Всъщност проблемът къде да си носим вещите ни учи на един много ценен житейски урок – че животът е поредица от компромиси. And then you die. Всеки ден взимаме десетки решения и много често се налага да изберем по-малкото от двете зло-та. Злини? Както и да е. Идеята е, че когато и двете опции са зле, взимаш това, което е по-малко зле.

Ето ти няколко примера:

 • Намираш ранено котенце на улицата. Да го оставиш на студа или да се чудиш как ще го скриеш вкъщи с 80-килограмовия си ротвайлер. Не е лесно решение.
 • Оказва се, че преди да се запознаете с гаджето си, си спал със сестра ѝ. Да ѝ кажеш и да рискуваш всичко да приключи или да се надяваш, че сестра ѝ няма да те издаде? Труден избор.
 • Във фирмата изпускате важен клиент и твой колега е виновен. Шефът идва при теб бесен да търси кой е виновен. Да кажеш истината или да покриеш колегата си? И двете носят последици.

Важно е един мъж да умее да прави компромиси. Т.е. да избира между две или повече неприятни алтернативи (както ще ти се налага често в работата и личния живот). Усвоиш ли това умение, смятай че владееш една от будистките суперсили. Никакъв майтап не си правя. Скоро ще ти разкажа още по темата.

Ще радвам да чуя какво мислиш. За целта, коментирай под статията или ми пиши на имейла в контакти :)

29 comments

 1. Messerschmitt says:

  Интересна статия. Когато видя някой с тея „чантички“ малките, нещо се обръща в мен. За телефона в задния джоб никога не съм го прилагал – все се питам не ви ли ги крадат разни „тъмни“ субекти? Носех преди телефона си в предния джоб на панталони/дънки, обаче супер бързо се износват заради търкането и приключих с тази история.

  1. Носенето на книга в ръка е толкова рисково да бъде загубена/забравена, колкото и всяко друго нещо, което носи човек в ръката си – никога не си го позволявам, особено като се знам какъв съм разсеян. Всичко в чантата и нищо в ръцете. :)
  2. Раниците се забравят не по-малко от чантите. Въпрос на лично отношение към вещите и кой как е свикнал. Аз предпочитам раница – събира ВСИЧКО. Даже можеш да напазурваш след работа с нея – мразя да нося найлонови торби в ръцете.
  3. Големите чанти от плат не стоят така като на снимките при носене – в горната си част се „очупват“ по тялото или провисват. Кожените са друга бира, по-тежки са, но пак зависи от обработката и дебелината на кожата. Въпреки всичко не ме кефи да ги нося на едно рамо, нося често документи, разни папки, тефтери – чантата тежи и ми пречи, защото трябва да се придържа с ръка. Сега чувам, че било кофти да се носят през рамо, обаче грам не ме интересува. Чувствам се супер и ръцете ми са свободни. Ето пример:
  https://www.onabags.com/media/catalog/product/b/r/brixton_smoke2_large_1.jpg
  https://theawesomer.com/pad-quill-dry-goods-bags/261229/

  • J. says:

   Здрасти!

   Напълно си прав за носенето през рамо на чантата за лаптоп – никак не изглежда зле, особено на първата снимка. Поправям го в статията :)

   Крали са ми телефона, да ти кажа, в Гърция, но в раницата има по-голям риск да го оставя някъде и повече да не си го видя. Компромиси…

 2. Гошо says:

  Правилно ли съм разбрал основната идея на статията:
  – Малка чанта през гърди = зле
  – Голяма чанта през гърди = не е зле
  И тук ли важи правилото „размерът има значение“ защото както ида го погледнем все си е чанта.

  • J. says:

   Здрасти, Жоре.

   Размерът има значение, разбира се. Колкото по-малко и деликатно е нещо, толкова по-женствено стои. Същото е с часовниците, с автомобилите, с раниците и т.н.

   Пак да спомена, че голяма чанта през гърди не е никак моето нещо, само казвам, че не стои толкова зле, защото пропорциите са по-правилно разпределени (дебела презрамка, по-голяма чанта)

   Дано съм успял да аргументирам логиката зад статията :)

   • За часовниците зависи от китката и от вида. Ако е официален може и по-малък, дори 35-36мм. Моят официален е 40.5, а всекидневния 46мм. Почна да се обръща тенденцията от водомери към по-нормални размери.

 3. Антоан К says:

  Благодаря ти за поредната полезна статия! Определено ще приложа някои от съветите ти :)

  • J. says:

   Благодаря ти много, Тони! И поздравления, че не бързаш да приемеш или отхвърлиш всичко в нея. Най-много се кефя, когато хората четат, преценяват и прилагат нещата, които им се сторят полезни и приложими в техния контекст.

   Поздрави,
   Джей

 4. Стефан Ст. says:

  Здравей,

  Браво за добрата статия! Да кажа и аз своето мнение: Малка чантичка – ясно е, категорично НЕ. Раницата за мен не е толкова добър вариант – не ми изглежда добре със сако или риза, а и изпотява много бързо гърба. Носенето на по-малко вещи също не е вариант, особено когато отиваш на работа и винаги носиш нещо допълнително.
  Най-добре, за мен са т.нар. Messenger Bags – кожена, кафява, изчистена, закачена на едно или през рамо, дори и в ръка.

  Не мога да дам пример, че разпознава линковете като спам :D

  • J. says:

   Благодаря за доброто включване, Стефо. Съгласих се изцяло – раница с костюм определено не е най-доброто съчетание. Има обаче стилни раници, които се връзват добре с риза и сако + дънки или чинос, ще се опитам скоро да потърся снимчици за вдъхновение :)

 5. Йоан says:

  Здравей!
  Напълно подкрепям мнението за диагоналката, макар да не мога да си изкривя душата – изглежда практична и удобна. Държа, обаче, да отбележа, че наскоро бях в Рим и видях не един и двама стилни, добре облечени италианци (!!!), които носеха диагоналки. Вярно, не бяха Адидас или пък с някакви шарении по тях, но напълно се вместваха в определението. Иначе аз лично съм за раница, винаги ми е било удобно и можеш да сложиш доста неща. Бих пробвал и чанта от типа, посочен в първия коментар, но за момента нямам такава :) Поздрави!

  • J. says:

   Благодаря ти за уместната корекция, Йоане (да кажа и тук :)

   Аз днес се прибрах тъкмо от Рим и не попаднах на местен с диагоналка, но ти вярвам напълно – те са по-големи експериментатори хората, вкл. ходят по ръба понякога :) Ще иман нужда от по-щателно проучване по темата в близко
   бъдеще, може би да обсъдим с някой моден експерт или дизайнер ЗА и ПРОТИВ. Пък ако намеря италиански такъв, най-добре.

   Поздрави!
   J.

 6. Твърдо не съгласен says:

  Изключително малоумна статия отразяваща личното мненние на някой писач взел се много на сериозно за голям капацитет, съветващ ни да заменим една малка чантичка идеално побираща най-важните и основни ежедневни неща и най-вече малка и удобна с раница, божеее, божеее и кво да носим в тая раница бе капацитет безполезен …

  • J. says:

   Здравей, приятелю,

   Не се смятам за капацитет, но ти явно си ме сметнал и съм ти признателен :) Приел съм напълно, че не мога да накарам всеки да изхвърли диагоналката и да не носи сандали с чорапи. Давам ти обаче трибуната на J.Griffin да пишеш в полза и на двете, ако се представиш и се аргументираш. Разбира се, ще е нужно да се постараеш малко повече, отколкото в коментара :)))

   Имаш естествено и правото да избягаш от отговорността и невинното ми предизвикателство и повече да не отговориш :)
   Джей

 7. Alex says:

  Искам да кажа нещо за диагоналките. тези малките от шушляков плат , на които пише nAIk, addiBas, както и тези от подаръчните комплекти с дезодоранти и с одеколони , няма две мнения , че са fashion suicide. Има обаче кожени чанти , които са по-големи, на Zara, Benetton и т.н., които смятам , че са доста прилични, и не е срамно да се носят, при това с почти всякакви облекло ( аз лично имам такива и ходя на работа с тях с костюм). Иначе – статията е супер, както винаги :)

  • J. says:

   Благодаря ти, Алекс.

   Нормално беше такава статия да е по-поляризираща. Радвам се, че не приемаш всичко в блога за чиста монета – аз самият често поправям разни недомислици и пропуски по статиите си :)

   За дизайнът на диагоналките съм 100% съгласен, на моменти толкова съм харесвал някой модел, че съм подлагал на съмнение цялото си недоверие към тях. Но има нещо в пропорциите (малка, фина чантичка, с тънка презрамка през гърдите на стилен мъжага), което ми чупи уравнението.

   В никакъв случай не налагам това мнение, дано статията да не се отклонява от идеята на блога – да замисля, а не да наставлява.

   Поздрави!
   Джей

 8. Димитър says:

  Благодаря за статията! Бях питал преди време и тогава имаше само Facebook thread, в които обсъждахте това, но така систематизирано е далеч по-добре. В допълнение към статията – успех на тези, които изберат т.нар. messenger bag от естествена кожа – трябва да го съчетаят с обувките и колана.

  • J. says:

   И аз ти благодаря, Митак!

   Ако не се лъжа, твоят въпрос беше една от причините да го систематизирам най-после малко по-прегледно.

   Прав си и за колана и обувките :))) Има си спецификите това да се обличаш стилно…

   • Димитър says:

    Не се лъжеш, аз бях, ако правилно помня под статията „как да приличаш на келеш“ (в кръга на шегата, свободен превод на bad boy) :)

   • Димитър says:

    Оше нещо – понеже в момента си набелязвам кожена чанта или раница, а обичам точните дефиниции, с какви минимални размери е приемливо да е чантата? Формат А4 т.е. 30 см+ добре ли е, или да се ориентирам към по-голяма – 35-40+? От една страна ми се иска, когато купувам, да купя нещо подходящо, от друга – не искам да се разхождам с полу-празен сак ежедневно.

    • J. says:

     Здравей, Митак!

     Моите раните събират плътно твърда папка с листа А4, мисля че това е оптималният размер, в България рядко ще ти се наложи да носиш нещо по-голямо. По този начин събираш вътре спокойно две книги, таблет и връхна дреха, освен по-дребните вещи и разни документи.

     Това е до предпочитание, разбира се, но не бих те посъветвал да взимаш по-малка раница от това, защото рано или късно ще ти се наложи да занесеш някакви документи и ще трябва да ги сгъваш / мачкаш :)

 9. Fichiani says:

  Абсолютно ненавиждам тези „диагоналки“. Супер противни са ми. Направо ти свалят тестостерона на половина. И да, остър съм. Доста мои приятели ги носят. Като ги видя да се задават с тях и си представям Билбо Бегинс и останалите хобити тръгнали на пътешествие към планината. Сложили си вътре буца сирене и самун хляб. Ще им раздавам геги и към пасищата. Това е. Няма, „ама…“ намирате подцинковани кофи, хвърляте ги вътре и палите. Точка.

  • J. says:

   :))) Хахахха

   Не ми се ядосвай, тези като нас с око за естетиката са привилегировани. Надявам се статията да стигне до повече момчета, за да разберат логиката. И как за сметка на малко повече удобство се лишават от възможността да изглеждат стилни и привлекателни. Това им пречи и в личния живот, и в кариерата.

 10. Ники says:

  Блогът отваря очите за някои неща, които ежедневно срещаме и някои от нас ги смятат за странни, а се оказва, че е точно обратното. Визирам четенето на книги в метрото или на някоя пейка в парка. Винаги ми е било супер странно като видя такива хора, и последното нещо, което ще ми дойде наум е, че жените се кефят на такива мъже :) И в този ред на мисли имам два въпроса:

  1. Какво ти е мнението за e-Book рийдърите, и съответно за хората, които ги използват, вместо да четат книгата на хартиен формат и ти самият използваш ли такъв, или предпочиташ хартиения носител?

  2. Книгите, които си посочил в публикацията “ Чета, следователно съществувам“ („Rework“ на Джейсън Фрид и „Anything You Want: 40 Lessons for a New Kind of Entrepreneur“ на Дерек Сивърс) има ли ги издадени на български език?

  • J. says:

   Здравей :) Радвам се, че съм насочил мисълта ти в нова посока, това винаги е полезно. Харесвам e-book четците, защото заемат много по-място, перфектни са за пътуване. Аз разнасям един стар Kindle, макар че усещането на хартията е нещо съвсем различно. Ако не се опитвах да елиминирам многото вещи около себе си, бих чел повече на хартия.

   Всъщност, моят предпочитан начин за четене са аудиокнигите. Не е четене в реалния смисъл, но ми помага да уплътнявам чудесно част от времето, което иначе губя – в магазина, в колата, по опашки. Не произвежда ефекта да отвориш книга в метрото, със сигурност, но се връзва с опитите ми за минимализъм и с начина ми на живот.

   Двете книги, за които питаш, мисля че ги има само на английски. Но и двете са много достъпно написани, не мисля, че ще те затруднят.

 11. Венелин Велинов says:

  Здравей J :)
  Виждам, че статията е стара, но винаги ще е актуална.
  Аз от 2 години се зарибих по обличане тип италиански стил и лятото с тези вещи ми се разказва играта, но намерих интересно решение, което може да е от полза на всеки.
  Тъй като съм зарибен фотограф и видеограф си купих dji osmo mobile 3.
  За мое голямо щастие пристигна с един много готин кейс, които ми хрумна, че мога да го използвам, като излизам на вън да сложа цигарите, малък портфейл и нещо друго. В интерес на истина седи много готино, като го хвана с надписа от вътрешната страна и човек може да Аси помисли, че си е нормален ръчен несесер.
  Та, аз така си реших проблема :)
  П.С чакаме нови статии

  • J. says:

   Оо, супер изглежда тази джаджа, даже ме замисли дали да не си взема и аз една :)

   Благодаря за идеята, много полезно идват такива неочаквани аксесоари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *