Начало » Общото между загащените тениски и самочувствието

Общото между загащените тениски и самочувствието

Днешната статия трябваше да е кратичка, защото има да повдигне един-единствен въпрос: ОК ли е да носиш тениската загащена? Отговорът обаче заслужава вниманието ти, защото покрай съветите за стила ти, ще ти даде доста идеи как да бъдеш по-самоуверен.

Краткият отговор е НЕ. Тениските не се загащват.

Има и конкретна, логична причина. Тениската е една от най-неформалните дрехи, а загащването се използва във формалния стил. Такава еклектика не изглежда последователна. Както всяка еклектика, за да бъдем честни.Едно е да сложиш черен кожен салон на новия си Chevrolet Camaro кабриолет, друго е да го направиш розов и плюшен. Схващаш идеята – консистентност vs. квот’ти падне.

Но както знаеш, краткият отговор не винаги влиза в дълбочина. Затова ще разгледаме три случая, в които е ОК да носиш тениската загащена.

1) ПРАВИШ ГО УМИШЛЕНО

Да се обличаш нестандартно е един от начините да поляризираш хората около себе си, включително жените. Много мъже бягат от този ефект, защото всичко поляризиращо е директен повод да те критикуват, обсъждат и изобщо да ти обръщат внимание. А вярваш или не, повечето мъже са срамежливи, също като теб. Повечето жени също. Хората сме срамежливи. Дори много от най-самоуверените хора се смятат за срамежливи, просто на външен вид човек показва около 10-20% от вътрешното си притеснение. Когато си мислиш, че изглеждаш притеснен, имай това предвид.

Поляризирането на околните е особено важно, именно защото привлича вниманието. Хората са изначално неутрални към теб. Т.е. не им пука и не те забелязват. Освен ако не ги провокираш да те забележат и да им пука. Много от забелязалите те няма да те харесат, но това е ОК. Няма начин всички да те харесват. И няма нужда повечето хора да те харесват – външната валидация не е устойчива. С J.Griffin Blog ще ти давам все повече поводи сам да се валидираш вътрешно. Така че поляризирането ще отблъсне доста хора, но няма да остави никой неутрален. А тези, които не отблъсне, ще направи твои истински фенове.

Не казвам, че от утре трябва да си загащваш тениските. Казвам само, че облеклото има силата да поляризира и да показва характера ти, както много други неща – ценностите, вкуса ти за музика, избора ти на професия и приятели и т.н. Много е важно да поляризираш само с честност – като показваш собствените си предпочитания и особености. Не е нужно да се насилваш с облеклото, всеки има такива вградени особености. Важно е само да не си неутрален. Не се крий от прожекторите, защото винаги ще си невидим. А никой не се влюбва в хората, които не може да види. Едно време учебниците ни учеха „Better safe than sorry“. Днес големите умове като Сет Годин казват „Safe is the new risky“.

Скоро ще си поговорим повече за поляризацията и как тя е най-верният ти съюзник в неравната битка за сърцето на изгората.

2) ИЗГЛЕЖДАШ АДСКИ ДОБРЕ И БЕЗ ТЕНИСКА

Но да се върнем на загащените тениски.

Вариант 1: Ако си 85 кг с 5% телесни мазнини, носи си тениската както ти дойде. Всъщност, няма голямо значение какво ще облечеш, когато без тениска изглеждаш още по-добре. Ако ще чувал от ориз да си наденеш на главата, ще се намерят хора, които да те обявят за моден иноватор. Не че загащената тениска е станала по-модерна, просто на фотомоделско тяло всичко му стои фотомоделско. Човешката психика е сложен механизъм за самозаблуда – стига нещо да ни харесва, сме склонни да му простим всички дребни (и не само дребните) прегрешения. Дори ги намираме за чаровни и за признак на смелост.

Вариант 2: Дори да нямаш тяло на гръцки пехотинец, пак можеш да се измъкнеш със загащената тениска, стига да си богат и/или известен. Всички харесвахме бунтарят Стив Джобс, въпреки ужасното му черно, загащено поло. Даже си викаме „Евала, че не му пукаше как се облича“. Представи си сега ТИ да отидеш облечен така само 1 път в офиса или в училище. Бедна ми е граматиката да ти опиша на какво ще те направят колегите и съучениците…

3) ЗАЛИТАШ ПО ВИСШАТА МОДА

Загащените мъжки тениски всъщност са много типични в света на висшата мода. В комбинацията има нещо интересно, защото подчертава силуета. Само че го подчертава в ханша, където не е съвсем обичайно да се подчертава един мъжки силует. Виж, при жените е ОК. Както и самото залитане по висшата мода, като се замислим.

Затова имай едно наум: Загащената тениска ще те направи доста по-мъжеНствен. Това не е проблем, ако те спират по улиците и ти предлагат да се снимаш в реклами (точка 2). Тогава няма значение какво си мислят останалите. Не е проблем и ако нямаш никакви съмнения в сексуалността си и грам не ти пука какво мислят останалите.

Залитането по висшата мода не е за всеки, защото винаги крие риска да изглеждаш като Чернокрилия паток. Не познавам мъж, влюбен в новата колекция на Ив Сен Лоран. Висшата мода е просто още един начин да се откроиш от тълпата и да я поляризираш, което ни връща на първата точка. Което пък ни препраща към нуждата за отделна статия на тази тема (очаквай я скоро).

Вече можем да обобщим:

Въпрос: Да загащваш ли тениската си в панталоните?

Кратък отговор: НЕ, тениската не е риза.

Дълъг отговор: ДА, стига да си ексцентричен, милионер или фотомодел. Или жена, тогава всичко ти е простено. Или просто искаш да експериментираш, в такъв случай, разбира се. Иначе не :)

Тази седмица ще си поговорим и за стила на спортуващия мъж с един страхотен експерт гост-автор. Не изпускай да качиш едно ниво в стила си и във фитнеса / на пистата. Знам, че искаш да изглеждаш добре пред спортуващите мацки.

До скоро,

Джей

8 comments

 1. Стефан Ст. says:

  Здравей, J.,

  Какво ще кажеш за варианта загащена тениска с тиранти? Той спада ли към случаите, в които са ОК? :)

  • J. says:

   Здрасти, Стефо!

   Ако си с тиранти, няма как да не я загащиш, наистина. За мен е ОК като външен вид, макар че ми стои ретро. Дори когато го сложих като идея как се носи бяла тениска, нещо ме човъркаше: http://j-griffin.com/white-tshirt/ :)

   Все пак, не бих казал, че стои зле, особено в правилния контекст (суинг танци, ретро ивент, искаш да изиграеш някакво роля)

   Тази статия беше най-вече за експериментите, самочувствието и такива по-дълбоки теми. В тон с тях – ако те предизвиква и искаш да видиш как се чувстваш с тиранти и тениска, задължително го пробвай!

   • I. N. says:

    Хм, точно така съм се носил из града. :D https://www.instagram.com/p/BLDsgHxA8bF/
    Гледам обаче, че не съм се загащил от всички страни. Или съм забравил, или съм целял да „поляризирам“ хората. :D
    Ако носиш тениската с костюм или официални панталони, също е задължително да се загащиш. Това е нетипична комбинация, но съм виждал добри примери.

    • J. says:

     Съгласих се по всички точки, Ванка :)

     Чудесни примери за изключения си дал. В комбинациите, които споменаваш формалният стил надделява сериозно – тениската минава на заден план като важност, защото сакото или тирантите хем са отгоре (йерархия), хем са фокуса в аутфита (доминиращ елемент).

     Мерси, че се включи!

 2. Антоан Данаилов says:

  Дано повече мъже прочетат статията,че миналия месец хванах абитуриентските балове в едно шуменско градче и лошо ми стана. Тва загащени тениски,тва костюмите с пет номера по-големи….. Не че имам големи очаквания месното население там да разбира от мода,но някак си безумно ми стояха огромните костюми навярно подарък от баща им.

  • J. says:

   Прав си, Тони :))

   Не е сложно да се обличаш добре, но на много места, особено из по-малките градове, хората идея си няма, че има алтернатива. Оттам пък произтичат други проблеми с държанието, самочувствието и реализацията в живота изобщо. Ще разчитаме на мъжете като теб и мен да препращат полезната информация, пък дано сме достатъчно :)

 3. Messerschmitt says:

  Всичко е супер, но това „загащване“ сериозно ли го ползвате? Мисля, че е правилно да се каже „запасвам“ от запасвам, опасвам нещо около кръста си. В България са запасвали ризата в пояса в по-стари времена, сега тениските и ризите се прибират или запасват в панталонът. Това „загащвам“ идва от „сгащвам“, а не от „гащите“, в които да вкараш ризата – глаголът има съвсем различно значение.

  Лично аз никога не прибирам тениската в дънките – изглежда идиотски, за ретрото съм по-съгласен. Виждал съм в някои субкултири като скинарите тениските да се носят в пангалоните и с тиранти. Визията там кореспондира с военното облекло.

  • J. says:

   Здравей, Messerschmitt

   Цялата статия се върти около „тениската НЕ се загащва“ и бях съгласен с теб още в предния ти коментар :) Още повече, че загащването не е фокус на статията.

   Колкото до етимологията на думата – вместо да влизаме в този дълъг спор, предлагам да се съгласим, че се разбира какво имам предвид. Блогът, както всичко живо, има много дефекти и правописът е един от най-малките му проблеми :)

   Поздрави,
   J.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *