Начало » Няколко трика за разчистване на гардероба

Няколко трика за разчистване на гардероба

Както стана дума в един по-ранен пост, перфектният гардероб се състои от малко на брой страхотни дрехи, вместо от десетки различни неща във всички цветове на дъгата. Крайната цел е да си сигурен, че ако ще със затворени очи да грабнеш нещо отвътре, ще ти стои уникално.

Аз се смятам за подреден човек, но гардеробът ми беше започнал да се задръства с дрехи, които не ползвам. Въпреки това ми беше трудно да изхвърля каквото и да е. Всяка от тези дрехи си беше моя – щом е вътре, значи я харесвам, нали? Само че един ден си дадох сметка, че нося 10% от нещата вътре.

Явно бях узрял за идеята, че един мъж трябва да притежава по-малко, но по-добри дрехи. И че под ръка са ти нужни само онези, които ползваш редовно.

Периодичното почистване на гардероба е също толкова важно, колкото запълването му. С времето стилът ти се развива и разчистването помага да разкараш нещата, които вече не отиват на това как се чувстваш отвътре.

_pic 1

КАКВО ДА РАЗКАРАШ И КАКВО ДА ОСТАВИШ

Изхвърлянето само по себе си е нещо хубаво, но разчистването на посоки е по-лошо от това изобщо да не разчистваш. Затова ще са ти нужни някои насоки. За мен работят следните неща: Ето моите правила кога една дреха заминава:

 • Ако не съм я носил цяла година
 • Ако не ми е удобна
 • Ако не ми стои добре
 • Ако не ми става
 • Ако вече не отговаря на стила ми*

_pic 3

* ОК, купи си хавайска риза – беше забавен четвъртък. Сега я разкарай. Даже не я подарявай на никого, освен ако хич не го харесваш. Освен, разбира се, ако не играеш дилър в „Спасители на плажа“. Тогава ти е простено

 

САМОТО РАЗЧИСТВАНЕ

Има един як трик как да освежиш гардероба си за 30 минути в 3 прости стъпки:

1) Вадиш всичко от гардероба

И от джобовете. Има добри шансове да си намериш 5 лв и четири пакета Орбит.

2) Подреждаш го на три купчини:

pic-21

 

В графа „ДА“ се класират само дрехите, които са ти удобни, стоят ти добре и носиш редовно с кеф. Останалите не са ти нужни. Дрехите, за които наистина не можеш да решиш, можеш да отделиш в специален плик.

3) Действаш решително

Първата купчина сгъваш и подреждаш прилежно обратно в гардероба (чувството и гледката са много приятни). Втората купчина слагаш в торби и правиш план къде да ги занесеш още тази седмица. Не отлагай, защото ще размислиш. Третата купчина качваш на тавана или прибираш някъде. Ако нещо в нея ти потрябва до 6 месеца и си струва усилията да го търсиш, значи заслужава да се върне в гардероба ти. Но на шестия месец всичко останало в плика заминава.
НЯКОИ ВАЖНИ ЗАБЕЛЕЖКИ:

1) Не изхвърляй единственият си костюм. Дори да не си го носил цяла година, трябва да имаш поне един костюм. Стига да ти става и да не е на тигрово рае.

2) Не е нужно реално да „изхвърляш“. Можеш да подариш дрехите на някого или да ги дариш в някой дом. В магазините на H&M например ти дават ваучер за 15% отстъпка, ако върнеш една торба за рециклиране!

ClothingRecycling

3) Коригирай поправимото при шивач. Ако дрехата ти харесва, но просто ти е малко дълга или широка, помисли дали да не я занесеш на шивач. Често за 10-20 лв ще й дадеш нов живот.

Най-хубавото на разчистването е, че действа психически разтоварващо. В будизма име един прост принцип: не може мислите ти да са подредени, ако около теб цари пълен хаос. Дори не споменаваме, че така освобождаваш място за нови, по-добри дрехи и аксесоари.

Happy spring clean-up

J.

 

2 comments

 1. SPACE says:

  Доста трудно се отървах от непотребните дрехи. Не всичко мога да дам на приятели и познати, не всичко искам да изхвърля в контейнер.

  С домове за сираци, бежанци и пр. ударих на камък.

  Удачното решение беше фирмената политика за рециклирани дрехи на H&M, освен, че се рециклират, ти дават талон за отстъпка от 15 % процента при покупка на артикул.

  • J. says:

   Да, много добър вариант са H&M, и аз ги ползвам :) Чудесно е, че не ги изхвърляш директно или складираш излишно някъде..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *