Начало » Общото между лъва и джентълмена

Общото между лъва и джентълмена

Да се обличаш като джентълмен не трябва да бъде скъпо. Става и с пари, но в никакъв случай не е задължително. Всъщност, ако имах много пари, щях не да се изхвърлям за скъпи дрехи, а да наема стилист, който да подбере най-доброто на най-добрите цени.

Същевременно, истинският джентълмен се гордее, че не пръска излишни пари излишни за дрехи. Пари, които би могъл пръска за партита, коли и single-malt уиски… Джентълменът знае кога и как да пазарува изгодно. Той е облечен като swag-машина, без да редовно да го одрусват като млад баща на първото кръщене. Нужно е по-скоро отношение и постоянство, отколкото солиден портфейл. Всъщност, пазаруването много прилича на лов. И както при лова, фазите са няколко:

j.griffin hunting 1

1) Набелязваш жертвата

Например онова страхотно тъмносиньо сако в мола. Мерки да ти бяха взимали, нямаше да го ушият толкова точно по теб. Само да не струваше 180 лв…

Не се потискай. Няма вечно да струва толкова. Много скоро ще го видиш наполовина (от което Zara пак е на 2200% печалба). Затова запомняш къде си го видял и започваш да дебнеш.

 

j.griffin hunting 2

2) Чакаш своя момент

Предполагам си наясно, че и други хищници дебнат в същата тази модна джунгла. Тигри, акули, тук-там някой орангутан. Всички са готови с един скок да грабнат мечтаното сакенце в момента, в който го видят намалено на 50%. Затова е важно да не изпускаш плячката от очи.

Спокойно, няма нужда да си екстрасенс – големите годишни намаления се правят с цел да изчистят двете сериознни колекции (зимна и лятна) през съответното лето господне в подготовка за двете междинни колекции. Така че можеш да очакваш страхотните сделки през януари-февруари и юли-август съответно. Обикновено продължават повече от месец, като разбира се не съвпадат на 100% по различните магазини. Все пак пазарният принцип работи и тук – ако конкурентите ти рекламират и правят промоции, и на теб ти идва да правиш същото.

 
j.griffin hunting 3

3) Когато се открие възможност, скачаш

Таймингът е от ключово значение. Един миг закъснение и цяла година гледаш как съседът се разнася с ТВОЕТО сако. За целта, ето един трик: Опитните ловци твърдят, че можеш да отгатнеш кога предстои разпродажба. Тогава дрехите в конкретната секция в магазина се свалят от закачалките и се скупчват на по-малка площ в готовност да бъдат намалени. Обикновено няколко дни преди намалението.

 

j.griffin hunting 4

4) Преценяваш възможностите си

Не си виждал сам лъв да напада хипопотам сам-самичък, нали? Не че наоколо е пълно с хипопотами. Абе, не е и хич да няма… Но докато все още се налага да смяташ и спестяваш, не се изхвърляй за дрехи над бюджета си. Тениска намалена от 600 на 440 лв не е “на промоция”. За това си има друг термин, но от благоприличие ще си ги псувам наум.

И нещо важно: Ако нямаш нужда от дрехата, не е „супер сделка“ да я купиш евтино. Мъжете не пазаруваме заради самото пазаруване.

С това общото между лъва и джентълмена не се изчерпва, но за другите прилики ще поговорим тепърва в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *