Начало » Какво е лейъринг и как те прави по-стилен

Какво е лейъринг и как те прави по-стилен

Коварно нещо е модата. Човек иска да направи впечатление и забравя за риска да остане в градския фолклор с нещо, за което светът не е готов. Има обаче някои стилове, с които трудно ще сбъркаш и зимата е точният сезон да изпробваш един от тях – т.нар. лейъринг. Или с други думи, комбинирането на няколко пласта дрехи, за което стана дума в този пост.

Layering (от англ. – наслояване) е умението да съчетаеш няколко горни дрехи като тениска / риза / блуза / пуловер / сако / яке. Лейърингът често включва две връхни дрехи, например сако + палто или яке.

За особеностите на лейъринга ще си поговорим по-надолу. Но първо:

 

КОЛКО МНОГО Е ТВЪРДЕ МНОГО

Всъщност, излъгах. Има къде да сбъркаш и с лейъринга – като сложиш твърде много дрехи. Лейъринг е дори носенето на риза над тениската, стига и двете двете дрехи да се виждат. Ако се вижда само ризата, имаш само един „лейър“.

Зимата предполага носенето на повече катове дрехи, затова спокойно можеш да сложиш 3 слоя (помниш ли магическото число при цветовете?). При зимния лейъринг и 4 не са толкова много – примерно риза, пуловер, елек и палто.

При всяко положение, не искаш да изглеждаш така:

joey gif

Това отгоре не е лейъринг, това е Джоуи. И Чандлър си го беше заслужил. Днес ще поговорим как изглежда лейърингът, когато е направен като хората.

 

ПРАВИЛНИЯТ НАЧИН ЗА ЛЕЙЪРИНГ

Да си дойдем на думата и да поговорим за правилния лейъринг. Тези 3 правила ще те улеснят доста в комбинациите:

1) Покажи всички слоеве

Както стана дума, лейъринг е само, ако имаш поне 2 достатъчно видими слоя дрехи. Ето най-простият пример, без дори да е зимен. Макар че технически и на двете снимки има риза върху тениска, лявата е минала покрай лейъринга. Тениската трябва да се вижда, както е в дясно, за да се открои като отделен слой:

2) Започни с по-тънките и по-къси дрехи

Стандартно, колкото по-топла и връхна е една дреха, толкова по-плътна и по-дълга е. Нагоре дрехите стават по-дълги и по-дебели. Логиката е, че външните катове дрехи имат за цел да предпазват тялото ти от студа и да покриват повече от него. Затова и лятото не става много за лейъринг – на вторият слой вече завираш в собствен сос.

Какво ще рече това на просто български? Да го кажем с пример: тънка блуза до кръста, малко-по-плътно сако до края на ципа на панталоните и плътно палто до средата на бедрата – както на снимката отдолу. Това е само ориентир, но очевидно не е добра идея да сложиш тънко сако върху дебел пуловер.

Кание Уест е пример как не се спазва правилото с дължините – той редовно носи дълга тениска с по-къса риза или суитшърт, а върху тях още по-късо яке. Не е моят стил, но със сигурност успява да покаже всички слоеве.

3) Прецени добре цветовете

Последното важно условие е да не пресолиш манджата, като вкараш твърде много цветове. Аз се разпростирам в 3, най-много 4 цвята. Ето няколко примера за балансирана цветова гама:

Ако вкараш някой по-ярък цвят (което е хубаво да опиташ), гледай да е само в един от катовете. Контрастът спрямо останалите ти дрехи ще направи стилът ти откроим и по-интересен. За тези, които не са сигурни кой цвят с кой цвят си отива, я има тази статия. Ето пример за по-висок и по-нисък контраст.

А дори да направиш лейъринг в съвсем сходни и неконтрастни цветове, винаги можеш да раздвижиш облеклото си с един по-ярък мъжки аксесоар. Например шал, в който има цвят като жълто червено, зелено, светлосиньо или лилаво. Че даже и 2-3 от тях.

 

ИНТЕРЕСНИ ЛЕЙЪРИНГ ИДЕИ

Както знаеш, повече съм фен на класиката, отколкото на трендовете. Но от време на време попадам на някоя статия в GQ, която ме кара да експериментирам. Днес ще завършим с страхотни 3 лейъринг идеи, които знам от тях:

Идея 1: Яке „парка“ над костюма или сакото

На пръв поглед изглежда странно смесване на стиловете, но парките имат издължен, мъжкарски силует, а пухът в качулката, освен че създава страхотен контраст, стои супер мъжкарски:

Идея 2: Право елегантно палто върху дънково яке

Тук идеята отново е да смесиш стиловете. Стандартно в лейъринга такова палто се носи върху костюм или сако, но виждаш, че не изглежда никак зле. Показва, че си склонен да експериментираш в живота (и със стила си):

Идея 3: Пухен елек под сакото или палтото

Перфектният начин да вкараш малко небрежност и настроение в едно иначе консервативно облекло. Върши чудеса, когато искаш да се почувстваш малко по-интересен и да привлечеш внимание към стила си:

 

 

П.П.: Лейъринга не е да си зиморничав. Носенето на много дрехи само по себе си не те прави стилен, освен ако отделните пластове не се виждат, макар и дискретно. Както при чувството за хумор, красотата се крие в тънкостта и добрия усет.

До скоро,

Джей

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *