Начало » Навиват ли се мъжките панталони и как по-точно

Навиват ли се мъжките панталони и как по-точно

В една от най-популярните статии на J.Griffin Blog напоследък ти разказах как да си избереш готини мъжки обувки за есента и зимата. Много от зимните обувки обаче са високи, в което преобладаващо се състои чарът им.

Тук изниква един логичен казус. Ако просто пуснеш дънките върху тях, скриваш половината обувки, а не искаш да криеш нещо, закоето си дал 150-200 лв. ОК ли е тогава да навише крачолите, за да се виждат обувките? Радвам се, че попита.

Навиването на панталоните е тера инкогнита за много момчета. Както ми писа един читател, доста мъже го намират за смешно. Днес искам да разбия този мит с малко примери и логика. За най лесно ще отговорим на често задаваните въпроси:

Мъжествено ли е да си навиеш крачолите?

Не знам кой ги пуска тези слухове, но цял Холивуд и половин Боливуд си навиват крачолите. Няма нищо женствено в навития панталон, просто рискуваш да изглеждаш абсурдно, ако не го правиш правилно.

Ама, изглежда ли ОК дизайнерски?

Айде пак… Бомба си изглежда. Всъщност много често е страхотен визуален трик. Тъй като вътрешната страна на много панталони (най-вече дънките) често е по-светла – подгъването създава една тънка линия като граница между тъмния цвят на панталона и обувките, които обикновено също са тъмни.

Друг ефект от навиването е, че разкрива глезените ти, когато си с чорапи по обувката. Това също е добра визуална граница от обувките и демонстрира самочувствие, стига да е направено със стил. Ето два примера за добре навити дънки, за да не ти говоря наизуст:

Зависи ли навиването от типа панталон?

Зависи, и още как – мъжкият стил е 50% контекст. И най-скъпият и елегантен костюм стои неадекватно в контекста на това, че отиваш да нацепиш дърва за камината. Същото е и с панталоните. Типът панталон се носи според типа контекст. Едно са небрежните дънки, друго са официалните панталони например. Това колко е втален панталонът също определя типа подгъв. За повече примери, дочети статията.

Кои са основните видове навиване?

Вече си идваме на думата. Да видим какво казват Google и двама братя монголци по темата.

1) ОБИКНОВЕНО НАВИВАНЕ

Най-стандартният начин на навиеш панталоните си е просто да завъртиш подгъва (най-плътната и твърда долна част) около оста ѝ. Можеш да го направиш еднократно или два пъти – във втория случай ще разкриеш повече от чорапите си. След малко ще стане дума кога един път стига и кога можеш да се развихриш с навиването. Ето как изглежда обикновеното навиване на едно полезно GIF-че:

2) ПЛЪТНО НАВИВАНЕ

Плътното навиване, a.k.a. pinroll, се прави като първо прегънеш панталона плътно около крака си и след това го навиеш два пъти по стандартния начин от горната точка. Трябва само да придържаш страничното стесняване, за да не се отпусне. Такова навиване се прави двойно, защото при единичното изглежда недовършено – вижда се страничното стесняване.

Държа да отбележа, че на мен много повече ми харесва обикновеното навиване, защото при това краката ти изглеждат много кльощави. Все пак има и предимства – много по-здраво е, а и не рискуваш дънките ти да пуснат боя върху светлите ти маратонки. Не е като да не се е случвало в историята. ТУК ще намериш цяло видео как се прави, а ето и едно GIF-че:

Колко пъти да навия панталоните?

Зависи от типа панталон, повода (контекста) и вкуса ти.

Единичното навиване обикновено е тънко, небрежно и се ползва най-вече за лек акцент.

Двойното навиване. Това е моят фаворит. Може да е тънко (навиваш 2 пъти само около ръба) или малко по-дебело

Многократното навиване се ползва, когато влизаш в морето да си намокриш краката, но не искаш да мокриш дънките. Или ако мачкаш гроздето в казана по традиционна италианска рецепта, за което май е по-добре да си по шорти. В нормална градска среда такова навиване изглежда или прекалено високо или прекалено плътно и обемно, като и двете не стоят твърде изискано. Ако панталоните ти имат нужда да ги навиеш 3-4 пъти, за да разкрият 2 см от чорапите ти, имат нужда да ги занесеш при шивача за скъсяване.

Как викаш се навиват различните типове панталони?

Перфектен въпрос, отново. Днеска ти е ден. Да разгледаме основните типове панталони:

1) ДЪНКИ

Както стана дума, имаш опцията да ги навиеш само веднъж или два пъти. Еднократното навиване се прави малко по-нехайно – така изглежда уж случайно, но издава, че се чувстваш комфортно в дрехите си.

Двойното навиване е с по-правилна форма. Тук имаш няколко опции. Първо, между плътният pinroll на второто GIF-че и по-свободното обикновено навиване. И второ, между по-тънка и по-широка прегъвка. GQ твърдят, че максимумът е 5 cm, но на мен това ми изглежда фермерско. Аз лично се ограничавам между 1.5 и 3.0 cm и според мен така навити дънките изглеждат много по-добре . Ето едно визуално сравнение:

2) ЧИНОС И ПОДОБНИ

Чиносите са кажи-речи цветни дънки. Разликата е, че задните им джобове обикновено са скрити, а предните са италиански (отворени отстрани, вместо отгоре). При навиването на чинос и други подобни панталони важат същите правила и особености, както при дънките.

Има и една особеност – от вътрешната страна платът на чиносите обикновено е в същия нюанс, което те лишава от ефекта на визуалното разделяне между панталоните и обувките. Ето защо е хубаво обувките да са в достатъчно контрастиращ спрямо панталона цвят. Контрастът е един от основните принципи в дизайна изобщо, не просто в мъжкия стил.

С двойно навиване на един цветен панталон ще разкриеш повече от чорапите си, затова идеята е чорапите да допълват панталоните или да отговарят на някой друг цвят в облеклото ти.

3) ОФИЦИАЛНИ

Официалните панталониса обикновено имат ръб, което е характерен елемент за формалния стил. Ето защо прегъването, което е небрежен прийом, би могло да стои странно. Когато го има, хубаво е да е дискретно. Ако все пак си го решил, добра идея е да добавиш още някакъв небрежен елемент в стила си:

 • мъжка гривна, с която да се октроиш малко от масовката
 • слънчеви или диоптрични очила, закачени в джоба на сакото или в средата на ризата
 • дори тениска под сакото, вместо по-логичната риза

Официалните панталони бикновено са малко по-вталени, затова най-много им отива обикновеното тънкото навиване. Едва ли ще има нужда да ги прегъваш странично с pinroll, защото и без това не са особено широки. Едно единствено тънко навиване може да е нестабилно и да се развива само, затова двойното тънко е за предпочитане.

На панталоните от костюм, ако питаш мен, не им отива много навиването. Изглеждат, сякаш са ти прекалено къси, защото костюмите традиционно покриват цялото тяло без китките, врата и ходилата. Разбира се, едно костюм по мярка на бос крак и с готини мокасини стои супер за лятото – но в този случай не говорим за навиване, а за липса на чорапи.

Затова бих ти препоръчал с панталона от костюма да отидеш при шивач. Той трябва да го скъси точно толкова, колкото да докосва стандартните мъжки официални обувки (примерно тип „Оксфорд“). По този начин и без да навиваш панталоните, ще се вижда мъничко от чорапите ти / крака ти, докато стоиш прав. Съответно – повече, когато седнеш и сгънеш крака си. С навити крачоли на костюма рискуваш да изглеждаш нелепо:

Значи няма случаи, в които навиването на крачолите да е смешно?

Има, естествено. Може да е доста смешно, когато го правиш на сляпо. Затова идва и тази стития. Както и когато е самоцелно (още известно като „гъзария“). Когато с него казваш „Вижте ме, та, вижте ме, колко съм модерен“:

 

Вярно, че на това момче навитите крачоли са последният му проблем…
Мисля, че вече имаш добра представа кога, как и колко да навиеш панталоните си. Ако имаш съмнения, просто експериментирай и виж как се чувстваш в дрехите си. Генералната идея е навиването да е готин детайл, а не някакво модно „твърдение“. Но пък, хора всякакви.

6 comments

 1. Стефан Ст says:

  Интересна статия отново :)
  Но да питам за друг тип навиване – навътре, така че панталонът/дънките да не изглеждат навити, а просто по-къси (ако са ти дълги и все още не си ги скъсил при шивач). Приемливо ли е то?

  • J. says:

   Здрасти, Стефо.

   Това е супер, докато намериш време да ти скъсят панталоните. Проблемът му е, че обикновено не стои неподвижно, а и заради липсата на оригиналния шев (реално всеки панталон има такъв) не изглежда завършено.

   Не е болка за умиране, но често разликата е в детайлите – на повечето мъже не им се занимава или откровено ги мързи.

  • J. says:

   Много благодаря, Колини!

   И аз съм фен и се надявам повече момчета да се престрашат да експериментират :) Благодарности и за препоръката!

 2. I. N. says:

  Преди години, когато за първи път си навих едни чино панталони, реакцията на баща ми беше точно като това, дето си написал в статията: „У реката ли че газиш, че толко си ги навил тия гащи“? :D :D
  Официални панталони се „навиват“ само при шивача, той си го прави този специален маншет. Странно е на ръка да го навиваш. Само едно момиче съм виждал да го прави, ама на тях всичко им е позволено. :D

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *