Начало » 5 промени, които ще преобразят стила ти през 2018

5 промени, които ще преобразят стила ти през 2018

Нова година, ново начало. Не беше така поговорката май… То си стана средата на януари, докато се наканя да пиша, но никога не е късно за позитивна промяна. Днес ще си поговорим за няколко дискретни промени в гардероба ти, които буквално ще извисят един момчешкия стил в мъжки.

Мъжете и ние сме хора, и ние имаме нужда от промяна. Особено в началото на новата година. Ако не щеш да сменяш работата или гаджето, гардеробът ти е перфектната алтернатива. Всъщност, не е нужно да правиш големи ремонти и по него – повечето от дрехите, за които ще ти говоря днес, вероятно вече те чакат в гардероба. А дори нещо да ти липсва, не става дума за скъпи неща, така че няма да обръщаме хастара на джобовете ти.

Много от нас се обличат по същия начин, по който са се обличали в гимназията. Ако това до някаква степен важи и за теб, тази статия ще ти помогне да направиш следващата крачка от момчешкия към мъжкия стил. Ще ти разкажа и откъде пазарувам аз за тези дрехи и аксесоари, когато бюджетът ми не е голям (разбирай: винаги).

Но стига приказки. Минаваме към 5 страхотни ъпгрейда на гардероба ти. Новото ти по-стилно аз ще ти благодари, че си дочел тази статия:

 

1) ЕДНОЦВЕТНИ НЕЩА, ВМЕСТО ШАРЕНИИ

Една от грешките, които момчетата правим, докато търсим своя стил, е че залагаме на показността – много цветове, много надписи, много чудо. Повечето от нас го правят неумишлено. Просто такива са повечето дрехи по пазара (особено тениските) и се изискват съзнателни усилия, за да не се обличаш така.

Елегантният мъжки стил обаче е по-обран и монохромен. Less is more, нали помниш? Да започнем само с тениските. Тази година пробвай да потърсиш по-едноцветни, изчистени и монохромни тениски (в една цветова гама, примерно само нюанси на синьото). Ако имат надписи, нека по-скоро да се сливат с тениската, отколкото да привличат вниманието към себе си. Надписите по дрехите не са за четене, те са част от дизайна им. Или казано другояче, част от излъчването на тениската и твоето собствено излъчване. Какво излъчване има яркочервена тениска с надпис „RAKIA, CONNECTING PEOPLE“ според теб? Хайде, право в кофата.

Аз лично нося предимно едноцветни тениски без надписи. А за да са максимално неутрални и леко по-интересни, си търся такива, които са леко надраскани – нещо като инокса спрямо чистия металик. Стоят много по-стилно, особено ако цветовете им са по-млечни и избелели. Бледосиньото например стои 100 пъти по-красиво от някое ярко турско синьо.

Едноцветните си тениски купувам от New Yorker. Освен че редовно са по 6 лв, имат един модел бледи и надраскани тениски (тип инокс), които стоят перфектно, каквото и да изтупаш отгоре им. На долната снима ще видиш колко по-неутрална и комбинативна прави една тениска споменатият инокс ефект:

Като стана дума за цветове, тази година пробвай също да се обличаш в по-малко на брой общо за аутфита ти цвятове. Както е ставало дума, за мен идеалният брой е три.

 

2) ПОЛО-ТЕНИСКИ, ВМЕСТО ОБИКНОВЕНИ

Стигаме до промяна №2. Един от основните проблеми на стандартния мъжки гардероб е, че е супер предвидим. Кажи-речи, всички мъже се обличаме еднакво – цяла година си ходим по дънки и тениска, плюс-минус един пуловер отгоре. Дънките и тениската са си супер, естествено, стига да знаеш как леко да ги раздвижиш.

Един от най-дискретните начини да вдигнеш едно ниво е да замениш нормалната Т-образна тениска с поло-шърт. Пак си е тениска, просто има яка и 2-3 копчета. Правя обаче важно уточнение – платът тук прави цялата разлика. Стандартните поло тениски, тип Lacoste, са направени от твърд и не особено красиво седящ памук, а яките им са яко ретро.

Не става дума за такива поло тениски обаче. Днес много марки предлагат тениски с яка и копчета, направени от хубав, мек памук. Също като обикновените тениски. Предимствата на поло-шърта са следните:

  • Яката е малко по-сериозен елемент от обикновеното обло деколте. Това добавя класа към аутфита ти
  • V-образното деколте, което яката оформя, прави раменете и гърдите ти визуално по-широки. С други думи, изглеждаш по-мъжествен.
  • Повечето поло тениски са едноцветни и са в туширани цветове, което естествено подобрява стила ти
  • Всички останали мъже носят обикновени тениски, което ти помага да изпъкнеш

Моите едноцветни поло-шъртове са от H&M. Струват към 17-18 лв на редовна цена, супер меки и удобни са и дават избор между 10-тина стилни нюанса на синьо, сиво, черно, червено и др.

 

3) ОТВОРЕНИ ГОРНИ ДРЕХИ, ВМЕСТО ЗАТВОРЕНИ

Един от най-важните модни трикове, на които мога да те науча с J.Griffin, e лейърингът. Той е много характерен за зимата, тъй като повечето катовете дрехи в студеното време естествено създават условия за лейъринг.

Но лейърингът не е зимен прийом. Лейъринг е дори една риза върху тениската си. Единственото условие е и двете дрехи да са ясно видими. За целта ризата върху тениската трябва да е разкопчана.

В този ред на мисли, един от най-готините начини да качиш едно ниво в стила си, е да започнеш да носиш повече отворени горнища, вместо затворените блузи и пуловери. Така правиш лейъринг, вместо затрупване.

Веднага ти давам два примера:

1. Сако вместо блуза / пуловер

Хубаво е сакото да е добре вталено, това подчертава мъжката ти фигура. В H&M и Zara можеш да намериш чудни сака за по 40-50 лв, ако хванеш намаленията. Марки като Monni, Andrews, Teodor също правят готини промоции, а ти носят бонус качество и удовлетворението, че подкрепяш българска марка, вместо чужда.

Добре е да имаш поне две сака – едно по-цветно (примерно синьо) и едно по-тъмно (да кажем, графитено). Не ползвай сакото от единствения си костюм, ако нямаш друг костюм. Можеш да го лекьосаш или скъсаш и така оставаш без цял костюм, не просто без сако.

2. Жилетка вместо блуза / пуловер

Жилетката може да е къса или дълга, според стила и предпочитанията ти. Ако нямах никакви жилетки, бих си взел две – една къса тъмна, която да нося вместо пуловер и една по-дълга светлосива, която мога да ползвам и като връхна дреха, когато не е супер студено.

Също както сакото, жилетката не скрива долната ти дреха (риза / тениска / поло-шърт), което позволява двете дрехи да се допълват и да си взаимодействат. Комбинацията от двете не е просто сборът им – тя вече има собствен живот и излъчване. Именно в това се състои магията на лейъринга.

 

4) АКСЕСОАР НА ЕДНАТА РЪКА

Много пъти съм го повтарял, но за мен няма начин едно мъжко облекло да изглежда завършено без добър аксесоар. Аксесоари всякакви – от вратовръзки и тиранти, през игли за ревер до цветни чорапи. Понякога можеш да комбинираш и две-три от тях.

За хора като мен, които предпочитат дискретния и не твърде официален стил обаче, царете на аксесоарите са двама: часовникът и гривната.

Аз имам само 2 часовника, макар че съм луд на по тях. Въздържам се само по финансови причини, защото в последните години инвестирам всичко спестено в бизнеса си. Само така мога да си позволя да му се посветя изцяло, без да работя за друг от 9 до 6 всеки ден. Моите модели са този и този, страшно съм доволен и от двата. Ако днес трябва да си взимам още някой, бих се избрал модел на MVMT, Fossil или DW.

На какъвто и часовник да се спреш, съветвам те по него да няма ярки цветове на голяма площ (жълто, червено, синьо, зелено), защото такъв часовник ще изглежда добре само със супер неутрални като цветове дрехи или с нещо друго в същия цвят по теб (кецове, лого на тениската и т.н.). Не че не става готина комбинация, просто ще те ограничава сериозно. Рискуваш или да не си носиш часовника често, или редовно да не ти отива особено.

Моята алтернатива на скъпите за бюджета ми часовници са гривните. Един як часовник е 150-300 лв, докато гривни има по 20-30-40. Когато не правех аксесоари сам, си ги купувах от H&M и подобни вериги. Имат нелоши модели и не са скъпи. Дразнеше ме само, че всички са ми големи, защото ги правят в един „универсален“ размер, като за шампион по канадска борба. Както и, че ползват изкуствена кожа, която стои евтино и дървено.

Вече сам си правя гривните – J.Griffin Accessories има 20-25 модела гривни и всичките носят в себе си нещо от моя стил. Естествено, не са за всеки вкус, но и този блог не е за всеки :)

На снимката: J.Griffin Martian Fields и J.Griffin Father of Dragons

Откъдето и да решиш да си вземеш гривна или часовник, важното е да не подценяваш каква сила имат аксесоарите да дадат финес и характер на стила ти. Ако дрехите са черно-бялото на стила ти, аксесоарите са цветовете.

Когато си избираш гривна, имай предвид следните особености:

1. Гледай да е универсална като цвят и стил

Така ще можеш да я носиш с максимално много дрехи, също като при часовниците. Една твърде небрежна плажна гривна например, седи супер с бански, но не се връзва с ризата ти.

2. Гледай да ти е точна по размер

Ако ти хлопа или ти стяга, рискуваш да я изгубиш или скъсаш, а и със сигурност ще те дразни. Което значи, че с времето ще спреш да я носиш. Язък за инвестицията.

3. Търси естествени материали

Естествената кожа става все по-красива с годините, защото маслата в нея избиват и я правят по-лъскава и гладка. Естествените камъни пък леко са полират с носенето и същевременно не губят цветовете си. Натурален кокос, месинг, сребро, злато, неръждаема стомана – това са все материали, които гарантирано стоят стилно.

 

5) РИЗА ПОНЕ ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО

Последният пети трик за днес е съвсем прозаичен, но пренебрегван. Ако си като средностатистическия мъж, в гардероба ти вече е пълно с ризи. Проблемът е, че чакаш специален повод да ги носиш. Веднага ти давам повод – искаш да изглеждаш като красив, успешен мъж.

Моето правило и независимо в каква среда работя и с какви хора излизам, поне два пъти седмично да обличам риза. Не само изглеждам много по-добре, но и хората ме възприемат по-сериозно.

Ризата променя дори самоусещането ти. Ако не вярваш, облечи една хубава, изгладена риза, и седни да поработиш на компютъра от вкъщи. Ще се учудиш как една дреха може да те направи по съсредоточен и отговорен към задачите ти.

Ризи има всякакви – можеш единият от двата дни да си с карирана, небрежна риза, а другият с красива светлосиня „бизнес“ такава. Аз лично навивам ръкавите, каквато и риза да сложа. Така знам, че съм елегантен, без да изглежда, че се старая прекалено много да го постигна.

Толкова за днес, надявам се тези съвети да са от полза за стила и самочувствието ти. Пробвал ли си вече някой от тях?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *