Начало » За мъжкия костюм и цветовете

За мъжкия костюм и цветовете

Ако си мъж, има немалък шанс да притежаваш само един костюм (от бала) и той да е в някакъв непонятен цвят или размер. Обикновено го осъзнаваш, след като те поканят на сватба.

Мъжете имаме нужда от поне един читав костюм, често и повече от един. Но костюмите са скъпи. Затова трябва да знаем, че като даваме повече пари, поне ще го носим максимално често. Идеалният костюм става и за работа, и за бар, и за сватби / кръщенета. Става даже и без повод. Въпросът е как да избереш перфектния, така че винаги да имаш какво да облечеш. Или с други думи, какво да гледаш, когато избираш костюм. Аз степенувам нещата в този ред:

 1. Универсалност на цвета
 2. Материя
 3. Размер и кройка
 4. Дизайн

Днес ще обърнем внимание на цвета, от който най-много зависи доколко е универсален костюмът. Ще те учуди къде се класира всеобщият фаворит черният в топ 5. Ето някои насоки какъв цвят да търсиш, когато ти се наложи да правиш тази инвестиция:

 1. МНОГО ТЪМНОСИН (NAVY BLUE)

_pic 1 navy

Номер 1 по универсалност. Отива на всякакъв тен на кожата, върви с всичко по-светло под / около него и вкарва малко свежест. Става и за среща с премиера, и за носене в офиса. Ако не е единственият ти костюм, можеш дори да носиш сакото с дънки и пак си вафла-трепач.

 1. ГРАФИТЕНО СИВ

_pic 2 charcoal

Перфектна алтернатива на тъмносиния. Супер стилен и универсален, но една идея по-сериозен. Идеален, когато младееш, но искаш да изглежда по-зрял и респектиращ. Става и за работа, и за особено официални събития, без да е скучен.

 1. ТЪМНОСИВ

_pic 3 mid grey

Леко по-неформален от графитения, но все пак доста делови и стилен. Супер, ако се налага често да ходиш официален и ти трябват няколко костюма за разнообразие.

 1. СВЕТЛОСИВ

_pic 4 light grey

Бомба за по-неформални (business-casual) събития и всекидневна употреба. Раздвижва много външния ти вид и привлича окото. Върви супер с всичко синьо (шалове, чорапи, гривни, портфейли). Страшен за излизане вечер, когато искаш хем да си стилен, хем небрежен.

 1. ЧЕРЕН

_pic 5 black

Не толкова универсален, колкото си представях по времето, когато купувах първия си костюм. Естествено беше черен и разбира се не съм го обличал оттогава. Не че ми става… Черният костюм е труден за съчетаване заради наситения си контрастиращ цвят. Подходящ е за много официални случаи като приеми и погребения. Не стои много добре на по-бледа кожа.

Това са моите и на пича от www.realmenrealstyle.com фаворити. Ако единственият ти костюм е малко по-светло син от #1 или пък друг тъмен цвят, няма страшно. Пак ще изглеждаш чудесно в него, просто няма да ти върши работа по строго делови или по-тъжни поводи. В случай, че разчиташ на костюма от бала и той е нещо в духа на лилаво / светлосиньо / бяло / розово, сложи си bookmark на този пост. Рано или късно някой приятел ще се зажени и не искаш да изглеждаш като леприкон.

P.S. Сигурно ти е направило впечатление, че костюмите на снимките са вталени на някои ключови места и не е случайно. Тук можеш да прочетеш за размера и кройката, които са жизненоважни, за да изглеждаш убийствено в костюма.

J.

4 comments

 1. Mr. RS says:

  Учуден съм, че по-светло сините костюми не са в топ. Говоря за тези, които наподобяват турско синьо.

  ПП – много интересен блог!

  • J. says:

   Благодаря ти, радвам се, че ти харесва! Много уместен коментар. По-светло сините ги няма единствено от съображения за универсалност. При тъжен повод или на строго делово събитие стоят малко дръзко, което може да се възприеме зле. P.S. любимото ми сако е синьо:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *