Начало » Как да избереш и вържеш вратовръзка

Как да избереш и вържеш вратовръзка

Покрай сватби, интервюта и срещите на Г-20 и ООН, може да ти се наложи да сложиш вратовръзка. Знам, че е досадно и неудобно, но ако знаеш как да я вържеш, поне ще изглеждаш безпределно елегантен.

Днес ще ти покажа как да вържеш трите най-популярни възела – Four In Hand, Half-Windsor и Windsor. Но преди това, някои важни насоки за това как се носи вратовръзка.

FOUR IN HAND

Най-лесен и най-използван. Но и малко по-несиметричен, което може да остави вратовръзката по-дълга от необходимото. Причината е, че тесните възли използват по-малко плат. Винаги дръж тънката страна отдясно на врата си. Ето как се връзва Four In Hand:

Схема:

Видео:

WINDSOR

Вторият най-използван. Дори да знаеш само тези два възела, е предостатъчно. Дава много симетричен, но и малко по-широк възел. Идеален за по-широко разтворена яка. Поради обема си, изглежда по-официален и консервативен.

Схема:

Видео:

HALF-WINDSOR

Нещо средно между двата възела по-горе откъм ширина, симетрия и трудност за връзване. Ако не те кефи как другите два възела стоят на ризата, опитай с този. Доста по-симетричен от Four In Hand, но не толкова широк като Windsor.

Схема:

Видео:

 

Толкова за трите възела. Но преди да затвориш статията, убеди се, че си прочел тези важни насоки за това как да избереш най-добрата вратовръзка според структурата на тялото си, стила си и ризата, с която я носиш:

 ДЪЛЖИНА

Прието е вратовръзката да стига до колана. Ако ти е по-дълга или по-къса, значи или самата вратовръзка не ти е по-мярка, или (по-вероятно), не си преценил дължината на тънката вътрешна страна на вратовръзката. Можеш да потърсиш по-точна вратовръзка, но най-лесно е да коригираш дължината от самия възел.

В случай, че вратовръзката идва по-ниско от нивото на колана, опитай с възел Windsor – той използва повече плат. Ако пък ти е къса, Four In Hand вкарва по-малко плат влиза във възела, което оставя повече за самата дължина на вратовръзката.

 

ШИРИНА

Не че е 100% универсално, но логиката при ширината е следната: По-здрав и едър мъж = по-широка вратовръзка. По-слаб и хилав мъж = по-тънка вратовръзка.

Причината е, че красотата на един аутфит зависи до голяма степен от съотношението на пропорциите. На голям бял фон като ризата на някой фитнес-фанатик тънката вратовръзка ще се губи като игла. И обратното – на един кльощав ерген широката вратовръзка има шанс да заема половината риза. А тя все пак е аксесоар – не трябва да е прекалено централен елемент в облеклото ти.

 

СПОРЕД ЯКАТА

Има и още един полезен ориентир – ширината на самата яка на мъжката риза. На тясна яка ще стои по-добре тесен възел като Four In Hand. На средно-широка яка най-много като пропорции пасва възел като Half-Windsor. На широка яка аз бих сложил по-масивен възел като Windsor.

 

ОТКЪДЕ ДА Я КУПИШ

Работя в корпоративна среда вече 10-тина години и всеки път, когато съм имал среща, съм изпадал в екзистенциална криза откъде да взема читава вратовръзка. В България и до ден днешен не можеш да намериш по-изчистени и младежки вратовръзки. Всички са лъскави, дебели и широки. Всички са от изкуствени материи. От време на време попадаш на коприна, но тя хем е скъпа, хем пак е лъскава. Друго не знам, но не исках дебело парче пластмаса върху ризата си, когато имам важна презентация. Не разбирах какво толкова трудно има да направиш по-тънка вратовръзка и да използваш памук или вълна. Нито да какво толкова ти коства да ѝ сложиш някакъв приятен десен.

У нас така и не се появи такъв производител или търговец. Само H&М и тук-таме Zara пускаха прилични модели, но разнообразието им продължава да е супер ограничено. Затова започнах да си купувам такива от чужбина. И се оказах прав – по света е пълно с вратовръзки в готини, свежи цветове, на стилни геометрични форми / карета / ивици. И най-важното, от естествени материи.

Преди месец поръчах повече бройки от любимите си модели, за да дам и на другите момчета в България възможност да качат едно ниво в стила си. В крайна сметка, затова същетствува J.Griffin Blog. Положителната реакция и първите поръчки много ме обнадеждават, че на мъжете у нас все пак им пука как изглеждат и как се чувстват в кожата си.

Днес любимите ми модели, подбрани сред стотици модели от десетки производители от цял свят, ги има на специалната секция вратовръзки на J.Griffin SHOP. Цените им умишлено садостъпни , така че максимално много момчета да могат да си ги позвоялт. А ако си харесаш повече от един модел, пиши ми и ще ти направя допълнителна отстъпка :) Искам да се чувстваш като Джеймс Бонд, когато имаш по-специален повод да се облечеш добре.

КАК ДА Я НОСИШ

Важно е да споменем, че лъскавите вратовръзки дават на облеклото ти строго официален вид. Дори да имаш цял шкаф с такива, не ги носи за ежедневна офис употреба и по срещи. Карат те да изглеждаш дървен. По-матовите вратовръзки, като тези от вълна и памук, можеш да ги носиш в почти всякаква ситуация и стилистика – от среща до много официални поводи. Затова такива са и всички модели на J.Griffin SHOP. В момента са 2 модела в 7-8 десена, но тепърва ще стават повече.

Веднъж щом си намериш добра риза и си си избрал вратовръзка, можеш да опиташ ТЕЗИ 5 КОМБИНАЦИИ от риза и вратовръзка. И петте са съвременни, изчистени и супер, супер стилни. За да бъдеш звездата в компанията, в каквато и компания да попаднеш.

До скоро и не забравяй да се упражняваш с трите възела,

J.

One comment

  1. aZenn says:

    По-добре да ти редактирам статията за връзване на вратовръзка, вместо да пиша коментар. Трябва качествено съдържание. Не от типа слаб мъж слаба вратовръзка – това е нелепо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *