Начало » Защо си струва да се бориш със стереотипите

Защо си струва да се бориш със стереотипите

Аз съм контактен човек и имам много приятели. От всякакви поприща съм ги събирал и съответно, немалко от тях работят и в IT сферата, макар че аз нямам нищо общо с нея.

Програмистите са особена порода. За да си добър програмист е достатъчно да кодиш като машина. Всичко друго е бонус, но най-важното е да програмираш. Не се изискват сериозни комуникационни умения. Не се очаква да си добре облечен. Не е важно да имаш богата обща култура. Нито дори да си миеш зъбите. Ако кодиш като Нео от Матрицата, на никой не му дреме как изглеждаш и как говориш. Много често добър програмист се става именно като прекараш най-добрите си години пред клавиатурата, вместо сред хора.

Приоритети, няма лошо. С тази инвестиция в уменията си и предвид огромното търсене на пазара, ставаш много ценен кадър. Изведнъж се оказва, че изкарваш тройно повече от хората около теб и всяка седмица от някъде ти предлагат повече, а ти не знаеш какво да ги правиш тия пари. Защото по-високо от iPhone 7 и Playstation 4 няма къде да се качиш, ако ще и 10 бона да извадиш. Пък и да си признаем, много-много не излизаш, дрехи не си спомняш кога (дали) последно си си купувал, а моторът на колата ти събира само 4 тунинга.

Разбира се, сред програмистите има и изключения, но това е правилото. Не случайно имаме стереотип за тях. IT-администраторът в моя офис ходи на работа по лекьосана тениска, 7/8 панталонки и джапанки. Разбира се, само той има отделен кабинет. Когато животът и прехраната ти не зависят от това да изглеждаш добре, нямаш голям стимул да го правиш.

Или пък имаш? Защото това да си осигурен материално е само основата на един пълноценен, вълнуващ живот. Днес ще ти разкажа за един приятел, който разбива всички клишета в IT-сферата.

Представям ти IT-експертът Иво Кенов. Винаги добре облечен, супер възпитан, много начетен. Мъжът с най-яката и смислена татуировка, която съм виждал. И човек, който умишлено търси как да е сред хора, вместо да ги избягва. Иво инвестира в характера и външния си вид, не само в уменията си.

Чудиш се дали има полза?

1) Винаги е добре облечен. Всички жени в компанията ни го харесват.

2) Супер интересен събеседник. С такъв човек не може да ти е скучно.

3) Истински лидер. Преподава почти всяка вечер в SoftUni, вместо да пази знанията за себе си. Знае, че дори да си интроверт, няма нищо страшно в дневната светлина. И в хората.

Да, струва му повече усилия, за да разбие стереотипа за IT-специалист. Но резултатите надхвърлят десетократно усилията му. Иво не просто е един от най-стилните програмисти в България, а е един от най-добре облечените мъже в обкръжението ми. Ако не ми вярваш, дай zoom на снимките.

Стереотипите са гадно нещо. Но ако не ти харесва начинът, по който гледат на момчета като теб и колегите ти, от теб зависи да го разчупиш. Иво е само един от многото стилни IT-та, които познавам. Стига да искаш, и ти можеш да бъдеш много повече, отколкото професията ти и околните очакват. За да подобриш стила си, просто започни от класиката.

И следи J.Griffin – чакат те срещи с още много вдъхновяващи млади мъже. Хора като теб и мен, които създават, рискуват и изобщо правят повече от екзистенц-минимума. Такива като Иво Кенов и като книговезецът Стопан, за чийто луксозен бранд ти разказах във видеото ни от миналата седмица във Facebook.

* Статията не е скрита реклама на BMW, макар че кабриото е звяр. Но BMW, ако все пак четете това… Аз съм фен на Opel :)

Снимки: Крис Кичев

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *