Начало » Интервю за работа: Как да ги разбиеш със стил

Интервю за работа: Как да ги разбиеш със стил

Всеки би предпочел да работи за себе си. Всеки иска сам да си е шеф и да разполага с времето си, както намери за добре. Само че собственият бизнес изисква многократно по-големи усилия без грам гаранция, че ще изкарваш същите пари.

Затова повечето мъже работим за чужди компании и организации. И в това няма нищо лошо – там съотношението между стреса и възвращаемостта е далеч по-балансирано. Въпросът е, че докато работиш за друг, кариерата и финансовата ти сполука зависят от това каква работа ще си намериш.

Усещаш накъде те водя, нали? Това каква работа ще си намериш, зависи от две неща. Първо, от опита и уменията ти. И второ, от това това как ще се представиш на интервюто за същата тази работа. В следващите 2 статии ще си поговорим за второто. Тоест, как да направиш най-доброто впечатление на интервюто.

 

ЗАЩО ДА СЕ СТАРАЕШ С ОБЛЕКЛОТО

Тази статия ще разгледа подготовката за интервю от гледна точка на стила, защото „По дрехите посрещат…“ не е случайна поговорка. Ще споменем какво да облечеш и откъде да го вземеш. От това как си облечен зависи дали ще започнеш срещата с добро впечатление, а по-нататък в статията ще ти видиш защо това е ключово. Във втората статия ще ти разкажа как аз самият се научих какво да говоря и правя на едно интервю, така че да съм сигурен, че ще ме наемат.

В скромната си 10-годишна кариера съм бил на 20+ интервюта общо 6-7 фирми (в някои компании има по 5-6 кръга интервюта). Първите няколко бяха не мога да ти опиша какъв провал. Аз бях просто поредният неуверен, зле облечен, неподготвен пикльо и нищо чудно, че компаниите не се избиваха да ми дават пари и отговорности. Трябва да съм изглеждал като 6-годишен, когото са го пуснали до магазина с 20 лв на цяло.

Пък аз мразя интервюта. Самата идея някой, който за пръв път ме вижда, да оценява потенциала и професионализма ми, ме изкарва от психическо равновесие. Като видях колко време отнема процеса по подбор в добрите компании, реших, че трябва да направя всичко възможно да сведа интервютата до минимум.

Но да се върнем на въпроса защо облеклото и първото впечатление са важни. Преди време бях на едно обучение по презентационни умения и там направиха много яко сравнение между презентациите и полета със самолет. Както при полет, така и при презентация, 90% от фаловете стават на излитане и на кацане. Тогава си най-нервен, тогава натоварването и очакванията са най-големи. Затова почти цялата ти енергия трябва да е насочена към това да излетиш добре и да кацнеш добре. Останалото само си идва на мястото.

Същото е и при интервютата. HR-те може да ти отделят и 2 часа, но това дали ще те наемат, зависи на 90% от първоначалното им субективно възприятие за теб. Хората много мразим да не сме прави. Когато се запознаем с нов човек ни трябват секунди, за да направим прогноза дали става или не. Оттам нататък полагаме огромни подсъзнателни усилия да валидираме това впечатление, иначе ще излезе, че сме сгрешили.

 

КОЛКО ОФИЦИАЛЕН ДА БЪДЕШ

Няма по-сигурен начин да започнеш едно интервю ударно от това да се появиш в цялата си прелест и стил. Целта ти е проста – да изглеждаш поне малко по-добре от този, който те интервюира. Това включва най-вече формалността на стила ти, но също и материите, кройката, изчистеността.  За по-лесно, да го кажем така – облечи се за позицията, която искаш след 3 години, а не за тази, за която те интервюират.

Разбира се, без да прекаляваш. Когато се обличаш за интервю, работният контекст и проучването са най-важни. Ако нямаше контекст, всеки щеше да ходи на интервю с костюм и вратовръзка, за най-сигурно. Само че в много фирми стилът е неформален и така ще изглежда, че прекалено отчаяно искаш работата.

Ето какво да направиш, за да разбиеш със стил на интервюто:

1) Проучи корпоративния стил в сферата

Всяка индустрия има своя характерен стил и дори да не откриеш снимки как се обличат мъжете точно при твоя потенциален работодател, в интернет има бол снимки от същата индустрия. Ако кандидатстваш за позиция в бързооборотните стоки, напиши в Google Images нещо от рода на „meeting FMCG“ и виж как са облечени мъжете на снимките.

Друг важен момент е да се запознаеш по-добре с отговорностите и спецификите на позицията, за която кандидатстваш. Колкото повече ще се очаква от теб да се срещаш с клиенти и партньори, т.е. да представяш пред хора организацията, толкова по-важно е да изглеждаш представителен. Най-добре още на интервюто да видят, че се отнасяш сериозно към тази отговорност. Един копирайтър в рекламна агенция например има малко контакт с външни партньори, докато от key-account мениджъра в същата агенция ще се очаква редовно да ходи по срещи, брийфове и презентации. С последното идва и необходимостта от по-формален стил в облеклото.

2) Следвай тази проста логика

Ако с проучването си ударил на камък, няма страшно. Ето едно просто правило, което ще те води добре: За колкото по-скучна се счита една професия, толкова по-формален е дрескодът ѝ. Дай направо условно да разделим индустриите на три вида според корпоративния стил:

СИЛНО ФОРМАЛНИ: Юридически сектор (адвокати, нотариуси, юристи), финансов (банки, одит, данъци), политически (министерства, дипломатически мисии), авиация (пилоти, стюарди). Недвижимите имоти и застраховането обикновено също имат доста формален стил.

Подходящ дрескод за интервю: Костюм, риза, вратовръзка, кожени обувки и колан

НЕ ОСОБЕНО ФОРМАЛНИ: Реклама, маркетинг, консултантство, образование, държавни институции, администрация, логистика, търговия на едро и др.

Подходящ дрескод за интервю: Тъмен панталон, риза, сако, изчистени обувки

СИЛНО НЕФОРМАЛНИ: Шоубизнес, артистични професии, IT сфера, повечето услуги, търговия на дребно, производство, строителен сектор.

Подходящ дрескод за интервю: Тъмни дънки, риза, сако, изчистени обувки

Някои професии дори умишлено бягат от формалността, все едно това им е проблемът. Но едно интервю не ти разходка из ателието. Със стила си на интервюто показваш отношение към компанията и към позицията, която ти предлагат. Да отидеш по тениска и маратонки е липса на уважение.

3) Заложи на сигурното

Ако все пак кандидатстваш в някаква фирма-фантом и Google не е чувал за този сектор от икономиката, пак нямаш грижи. Просто заложи на сигурното: облечи се официално, без вратовръзка. Бих ти препоръчал тъмен костюм, светла риза и кожени обувки с близък по тон колан.

Ако нямаш подходящ костюм или се чувстваш неловко в него, сложи панталон, светла риза и тъмно сако, което да не се бие с панталона. За цветовете: ТУК. Като панталони ще свършат работа дори дънки, стига да са изчистени, с права кройка и в тъмен цвят. Ако нямаш тъмно сако, време ти е да си вземеш. Това е един от най-важните елементи в мъжкия гардероб. За първо такова, заложи на нещо (доста) тъмносиньо. В Щатите му казват „navy blue“. Това е най-универсалният цвят за сако или костюм.

Знам, знам… При някои професии работата налага носенето на униформи, което те обърква как да се облечеш за интервюто. Така е при съдиите и лекарите, например. Това не значи да отидеш на интервю с тога или бяла престилка. Най-добре заложи на костюм + риза без вратовръзка, все пак двете професии са престижни.

 

ВАЖНИ ДОПЪЛНЕНИЯ

А) Изглади всичко добре

Неизгладените дрехи ще пратят на вятъра всичките ти усилия да направиш добро впечатление. Затова, вади ютията и дъската за гладене. ОК, дай ги на гаджето… Ясно е, че не знаеш как се глади. Костюмите и саката най-добре ги остави в химическо – там ще ги изгладят на пара. Но първо виж упътванията на етикета.

Аз имам един трик – взимам ризата и сакото на закачалки в колата и отивам до интервюто по тениска и панталон. Обличам ги, чак когато стигна, за да не ги измачкам по пътя до летището. Не знам защо всички фирми се преместиха да работят на летището.

Б) Загащи ризата

Извадената от панталоните риза не е знак, че се чувстваш комфортно. Знак е, че не познаваш бизнес етикета. На интервю се ходи по-официално облечен, затова и ризата е по-официална. Официалните ризи са малко по-дълги, за да ти е удобно да ги загащваш и ако случайно ги извадиш над панталона, стоят като рокля. Не ходи на интервю с рокля, човек.

В) Съчетай колана с обувките

А сега един последен трик – когато ризата ти е загащена, имаш нужда от колан. За да покажеш стил, достатъчно е да вържеш цвета на колана с обувките си. Трябва обаче да го съчетаеш не само като цвят, но и като материя и блясък. Ако обувките са кожени, лъскави и черни, коланът също трябва да е такъв. И докато черното винаги си е черно, с кафявите обувки е по-трудно да уцелиш нюанса по памет. Затова винаги ходи с тях, когато си избираш колан.

В случай, че обувките ти са някакъв нетипичен цвят, например в сив или бежов велур, можеш да сложиш колан в друг цвят. Стига да не се бие с обувките и стига да се връзва с нещо друго в облеклото ти. Примерно с часовника, гривната, сакото.

 

ДРУГИ ЕКЗИСТЕНЦИАЛНИ ВЪПРОСИ

Колкото и да мразя интервюта, никога не съм изпускал възможността да извлека максимумa от тях. И мога да кажа, че съм научил наистина много. Ето с каква ментална нагласа отивам на интервю – мисля, че си струва да я изпробваш:

1) Използвам всяко интервю, за да се упражнявам

Да нося костюм или дори загащена риза ми беше много неловко изживяване, докато не започнах работа в корпоративната сфера. Затова използвах всяко интервю, за да тренирам как да стоя естествен, когато съм официален. С времето взех дори да се харесвам така – изглеждах по-сериозен и респектиращ.

Интервютата ми дадоха повод да упражня и други важни умения:

  • Да говоря за себе си и постиженията си без притеснение
  • Да задавам въпроси и да бъда активна страна в дискусията с по-опитни професионалисти от мен
  • Да си изграждам стратегия как да изпъкна пред останалите кандидати на груповите интервюта
  • Да преговарям – за пари, за условия, за отговорности

Дори най-тъпото интервю ти дава възможност да се упражниш как да поискаш повече пари и как да отстояваш принципите си. Така когато дойде важното интервю, няма да те е страх и да заекваш. Не забравяй, едни нищожни 100 лв отгоре, които този опит може да ти спечели на интервюто, са 3600 лв за трите години, които хипотетично ще работиш на позицията. Хората за 3600 лв сватба вдигат.

2) Използвам интервюто, за да науча повече за фирмата

Интервюто за работа е като първа среща с жена. Ако мислиш само как да я спечелиш, забравяш, че всяка връзка е двустранна – важно е и двамата да си пасвате като ценности и приоритети.

По същият начин на интервюто не просто отиваш да ги впечатлиш и да вземеш работата. Отиваш да разбереш дали би могъл да прекараш на това място по 8 часа на ден, 20 дни месечно, следващите 5 години. Това не е шега работа.

Аз правя следното:

  • Гледам как са облечени и как се държат интервюиращите – това издава собственото им отношение към фирмата
  • Разпитвам ги хубаво за компанията – това ми показва дали са ентусиазирани или отегчени, дали компанията има ясни цели и достатъчно амбиции

HR-те и мениджърите са лицето и сърцето на една организация. Те трябва да са най-добре облечени и най-много да горят за компанията. Трябва най-добре да знаят за какво се бори и накъде отива фирмата. Ако те не успеят да те надъхат и да те убедят, че това е твоето място, нещо не е наред. Това значи, че е възможно атмосферата в компанията да е непрофесионална, а мениджмънта да е хаотичен и неуверен, което ще те забави в професионалното ти развитие.

Затова не забравяй, че е важно и двете страни да се харесате – не само те да те одобрят. Освен това, колкото повече ги накараш да се трудят, за да те спечелят, толкова по-големи са шансовете да те вземат. Показвайки им, че цениш времето и труда си, им даваш повод те самите да ги ценят много повече.

 

ОТКЪДЕ ДА КУПИШ ДРЕХИТЕ

Ето моите фаворити по категории. Списъкът не е изчерпателен, но показва най-доброто съотношение цена / качество за мен самия:

Ризи: Zara, Andrews, Tailor Lamb, Monni, Teodor. Можеш да видиш всички марки ТУК.

Вратовръзки: J.Griffin SHOP (скоро идват още тънки модели:), Zara, H&M

Панталони: Andrews, Teodor, Esprit, Zara, Tom Tailor

Сака: H&M, Zara, Monni, Teodor

Обувки: Bata, Salamander, Bugatti, IMAC, Clark’s

Костюми: Desizo, Monni, Teodor, Zara, Andrews

Ако пътуваш до Западна Европа или САЩ, оглеждай се за големи промоции. Там можеш да си намериш костюми, ризи и панталони на Tommy Hilfiger, Hugo Boss, Calvin Klein за никакви пари, стига да имаш късмет. Ralph Lauren дори имат „нелегални“ бутици, в които официално продават свои дрехи на много по-ниски цени.

На тези линкове може да видиш как да избереш: РИЗАВРАТОВРЪЗКА / ОБУВКИКОСТЮМ.

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ ДУМИ

Винаги съм искал да сложа заключителни думи на статия. Как се сетих чак на третата година, не знам.

Да направим първо едно обобщение: В повечето компании в България стилът е небрежно-елегантен. Демек „casual“. Това значи, че в офиса спокойно можеш да си ходиш с дънки и разгащена (не официална) риза. Но на интервюто задължително трябва да покажеш отношение и достойнство, затова бъди едно ниво по-официален:

  • едноцветен панталон (сив, тъмносин, черен)
  • светла риза (бяла, светлосиня)
  • сако (тъмносиньо, сиво)
  • изчистени обувки (кафяви, бежови, сиви, тъмносини, черни; от велур или кожа)

Тези няколко дрехи ще ти свършат страхотна работа.

Ако се чудиш как да комбинираш риза и вратовръзка, в статия отдолу ще намериш 5 готини идеи в снимки и текст:

 

Добре, стига за днес. Скоро ще разгледаме в отделни статии и основните стилове – формален, небрежно-елегантен, небрежен, спортен. Но преди това ще си поговорим и за другата страна на интервюто – психологическата. Прочети ТУК как да се подготвиш, какво да говориш, как да се пазариш за заплата.

J.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *